ADD-medicatie… Ritalin, Concerta, Methylfenidaat…

Toen ik net gestopt was met mijn ADD-medicatie, Concerta, werd ik door veel mensen gefeliciteerd. Alsof ik een diploma had behaald of een opleiding afgerond, maar toen ik startte met de ADD-medicatie ontving ik geen felicitaties. Toen kregen ik vooral sceptische opmerkingen en vragen over mijn gezondheid. Dat was een moeilijke periode voor mij. Ik was net door de mallemolen gegaan. Onderzoeken, gesprekken, psychologen en een IQ test waren ervoor nodig om de ADD vast te stellen bij mij. Ik zat zo in de knoop met mezelf en wist op dat moment niet waar de uitgang was. Het labeltje was één van de dingen die mij in die periode hielpen, ik mocht mezelf gaan accepteren en alles wat ik moeilijk vond.

Wat mij in de periode na de diagnose hielp was de medicatie.

Methylfenidaat

Uit de onderzoeken kwam naar voren dat medicatie wellicht zou helpen bij de onrust en problemen die ik op dat moment ervaarde. Ik was doorgeschoten in de perfectie, kreeg zaken niet meer georganiseerd en het lukte mij niet om prioriteiten te stellen. Daarnaast werd ik afgeleid door mijn eigen gedachten en hierdoor werd mijn onzekerheid groter.

Met het onderzoek en de adviezen ging ik naar de huisarts, dit was 15 jaar geleden de procedure. In mijn werk als leerkracht had ik al veel kinderen gezien die ADHD en ADD-medicatie slikte (dit is dezelfde medicatie). Hierdoor had ik een beeld van wat de medicatie met je kon doen en wat de uitwerking hiervan kon zijn. Ik zeg kon, want wat we aan de buitenkant zien is bij iedereen anders. Hierdoor wist ik dat ik geen kortdurende medicatie wilde slikken, het idee dat je op je werk ook medicijnen moet innemen vond ik lastig en de dip die daarbij komt kijken wilde ik niet.

Wanneer je medicatie bijna uitgewerkt is neemt de werking af en worden de ADD kenmerken meer zichtbaar en vooral ook voelbaar. In mijn geval zou dat betekenen dat ik chaotischer in mijn hoofd zou worden en dat leek mij niet handig op mijn werk.

Langwerkende medicatie neem je 1x per dag in en de werkzame stof blijft zo’n 8 tot 10 uur in je lijf, althans dat is mijn ervaring.

De werkzame stof is in alle gevallen methylfenidaat, Concerta of Ritalin is een merknaam. Concerta is langwerkende medicatie en Ritalin kortwerkend. Ritalin wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed en Concerta niet.

Je kan ook een “huismerk” medicatie krijgen, deze worden wel vergoed. Mijn ervaring daarmee is echter niet goed. De apotheek gaf me de “huismerk” medicatie onder de naam van de werkende stof Methylfenidaat mee omdat deze vergoed zou worden. Zij vertelde mij dat deze medicatie hetzelfde was als Concerta, er zat evenveel methylfenidaat in. Wat ze er niet bij vertelde was dat de samenstelling niet helemaal gelijk was aan die van Concerta. Wat er bij mij voor zorgde dat ik me maanden slecht, down en bijna depressief voelde. Toen een vriendin mij hierop wees ben ik meteen weer overstapt naar Concerta. Het is dus belangrijk dat wanneer jij besluit om ADD-medicatie te nemen onderzoek doet naar de medicatie die voor jou het beste werkt en waar jij je prettig bij voelt.

Bijwerkingen

In de eerste dagen, tijdens het opbouwen van de medicatie, zag ik mijn pupillen groeien en had ik meer dorst dan anders. Ook nam mijn eetlust af en werd mijn stofwisseling sneller, daardoor viel ik een paar kilo af. Die paar kilo zijn er gewoon weer aangekomen toen ik stopte met de medicatie…helaas! Dit was het grootste verschil en de duidelijkste bijwerking.

Een aantal maanden nadat ik gestopt was merkte ik dat ik gevoeliger was. Mijn emoties waren sterker aanwezig en ik leek meer te voelen. Tijdens het nemen van de medicatie had ik dit niet in de gaten, pas daarna werd duidelijk dat het mij toch had afgevlakt.

Maar wat levert het dan op?

Dat het mij afvlakte was ook de bedoeling. Het haalde de scherpe randjes van mijn ADD weg. Ik kon me beter concentreren en had mindere rare buien. Rare buien zijn voor mij de momenten dat ik extreem druk ben, mijn energie kwijt moet, in een diepe hyperfocus kom of totaal uit zone en niks meer doe.

De ADD-medicatie kan je helpen weer structuur te krijgen in je leven. Het heeft mij geholpen om beter om te gaan met planningen en mijn dag in te delen op een manier die voor mij werkt. Daarnaast heb ik de rust gekregen om te accepteren dat ik mijn leven met ADD leef, dat ik de kenmerken heb en soms tegen dingen aanloop.

Toch was het niet alleen maar de medicatie. Het was alles dat ik daarbij deed, de coaching, opleidingen en een gezonde levensstijl. Ik ben ervan overtuigd dat ik door de medicatie mijn leven beter heb kunnen inrichten, waardoor ik nu ook zonder de medicatie kan leven.

Mijn advies…

Ga op onderzoek uit wat voor jou passend is. Ik ken niet alle soorten medicatie, want er is nog veel meer. Collega ADD-coaches van mij werken met microdosing en cacao, maar er zijn ook mensen die zweren bij supplementen.

Ga in gesprek met een arts, zij kunnen jou hier nog veel meer over vertellen.

En vind je het lastig om dit alleen te doen, stuur me dan een berichtje dan gaan we samen kijken wat voor jou werkt en welke stappen jij kan gaan nemen in dit proces!