Dopamine shotje

Mijn brein functioneert het beste wanneer alles in balans is. Dat betekent voor mij dat er niet te veel blokjes uit mijn toren moeten vallen en er voldoende tijd en ruimte is om blokjes terug te plaatsen. Dat betekent verschillende dingen. Zo moet ik een volle agenda hebben, maar hij mag niet overvol zijn want dan is het te overweldigend en is mijn agenda te leeg dan val ik stil en kom ik nergens meer aan toe.

Hetzelfde geldt voor mijn sociale batterij, ik houd ervan om met veel vrienden en vriendinnen tijd door te brengen, maar het doet me juist zo goed om af en toe helemaal alleen thuis te zijn en op de bank te hangen. Wat ook zoiets is, op de bank hangen en Netflix kijken is heerlijk, maar dat moet wel voldoende afgewisseld worden met avondjes dansen in de kroeg.

Alles moet in balans zijn, mijn hoofd heeft dat nodig. Ook mijn structuur. Te lang dezelfde structuur werkt niet, dan wordt het saai en valt mijn brein in slaap. Ik heb dopamine shots nodig om erbij te blijven en laat dit nu net een van de problemen bij ADD zijn. We hebben maken minder dopamine aan, waardoor we ons minder gemotiveerd voelen. We missen de beloning voor het werk of de taken die we doen. Hierdoor kan het zijn dat we ongezonde manieren ontwikkelen om een dopamine shotje te krijgen.

Ongezonde manieren van dopamine krijgen zijn bijvoorbeeld ongezond eten, junk food en suikers zorgen voor dopamine, maar niet voor een gezonder lichaam en geest. Het urenlang scrollen op social media is ook een ongezonde manier van dopamine krijgen. Daarnaast zijn drugs, alcohol en gokken ook ongezonde manieren om aan dopamine te komen.

We kunnen ons beter richten op de gezonde manieren van een dopamine boost, daarom hier 8 manieren om een gezonde dopamine boost te krijgen als je ADD hebt:

  1. Regelmatige lichaamsbeweging: Oefeningen zoals wandelen, joggen, yoga of dansen kunnen de dopamineproductie stimuleren en de concentratie verbeteren.
  2. Gezonde voeding: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, gezonde vetten en eiwitten, zoals noten, zaden, avocado’s, bananen, kip en vis. Een gezond eetpatroon heeft grote invloed op jouw mentale gezondheid.
  3. Slaappatroon: Zorg voor voldoende slaap en een regelmatig slaappatroon, omdat slaapgebrek de dopaminelevels kan beïnvloeden.
  4. Meditatie en mindfulness: Beoefen regelmatig meditatie of mindfulness om stress te verminderen en de focus te verbeteren, wat op zijn beurt dopamine kan verhogen.
  5. Beloningssysteem: Geef jezelf kleine beloningen na het voltooien van taken om positieve stimulatie te creëren en dopamine vrij te maken.
  6. Taken opsplitsen: Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stukken. Telkens wanneer je een subtaak voltooit, wordt dopamine vrijgegeven, wat je motiveert om door te gaan.
  7. Luister naar muziek: Luisteren naar je favoriete muziek kan de dopaminelevels verhogen en je stemming verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om je te concentreren.
  8. Creatieve activiteiten: Breng tijd door met activiteiten die je creativiteit stimuleren, zoals schilderen, schrijven, tekenen of knutselen, omdat deze activiteiten dopamine kunnen vrijmaken.

Houd er rekening mee dat wat voor de een werkt, mogelijk niet voor de ander werkt. Het is belangrijk om verschillende strategieën uit te proberen en te ontdekken welke het meest effectief zijn voor jouw specifieke situatie en behoeften. En blijf je bewust van de balans die voor jou het beste werkt, want soms is een ongezonde manier om een dopamine boost te krijgen helemaal niet zo erg!