Help! Mijn partner heeft ADD?!

“Mijn vrouw loopt tegen mijn ADHD kenmerken aan. Ze vindt het lastig dat ze altijd achter mijn vodden aan moet zitten en dat ik dingen niet uit mezelf doe. Ik probeer dat wel, maar vaak lukt het mij niet om er zelf aan te denken.”

Wij merken niet alleen zelf dat we ADD kenmerken laten zien, vaak merkt onze omgeving het ook op. Thuis merk ik het ook, zowel mijn man als mijn zoontje hebben te maken met mijn ADD. En dat maakt mij soms verdrietig en boos. Het omgaan en dealen met jouw ADD heeft ook invloed op jouw omgeving en hier staan we niet altijd bij stil.

Hoe ziet mijn ADD eruit voor mijn partner?

Ik vergeet soms details of gesprekken die wij gevoerd hebben. Meestal ben ik dan wel in de ruimte aanwezig, maar dwalen mijn gedachten dusdanig af dat ik me het gesprek zelf niet meer kan herinneren.

Afspraken die ik gemaakt heb, maar niet gedeeld heb met mijn man. In mijn hoofd lijkt het dan alsof ik een antwoord heb gegeven of iets verteld heb, in de realiteit blijkt dat niet zo te zijn. Ik vergeet te communiceren. Dit gebeurt ook met het reageren op appjes. In mijn hoofd heb ik al gereageerd, maar in werkelijkheid nog niet. Op deze manier vergeet ik vaak verjaardagen. Ik kan een aantal keer per dag aan de verjaardag denken, maar kom niet in actie en als ik wel in actie kom ben ik vaak al te laat.

De vergeetachtigheid zorgt ervoor dat we meer van onze partner verwachten als het gaat om dingen onthouden en een agenda bij houden. Wij gebruiken een gezamenlijke digitale agenda, daar moeten alle afspraken instaan en zorgt ervoor dat we beide op de hoogte zijn van gemaakte afspraken met anderen of elkaar. Mij helpt het om afspraken visueel te maken, op zondag schrijf ik alles op een papieren agenda zodat het vers in mijn hoofd zit.

Ook mijn uitstelgedrag heeft invloed op onze relatie. Om je een voorbeeld te geven, het is nu april en de winterbanden zitten nog op de auto. Het is dit jaar aan mij om een afspraak te maken bij de garage, maar ik voel nu al dat het een uitstel klusje aan het worden is. En hetzelfde geldt voor de tandarts waar we samen naartoe gaan en het doen van de belastingaangifte. Taken waar ik weinig motivatie voor voel verdwijnen van mijn to do lijstje of worden eindeloos uitgesteld. Het (goed) afmaken van taken zorgt bij veel ADD partners ook voor frustratie. Het levert je partner extra werk op en de vraag of ze wel op jou kunnen vertrouwen.

En wanneer mijn Jenga toren op omvallen staat en alle ADD kenmerken bij elkaar komen flip ik. Dan word ik boos en gefrustreerd, iets wat ik alleen laat zien aan de mensen die heel dicht bij mij staan. In mijn geval ziet mijn man daar het meeste van.

Hoe ga je om met ADD in relaties?

Communiceren, hoe meer jij weet over jouw ADD hoe beter je jouw omgeving hierover kan vertellen en mee kan nemen.

Mijn collega’s leren steeds meer over mijn ADD en ik merk dat ze hun communicatie en manier van werken hierop aanpassen. Ik heb duidelijkheid nodig en vind het prettig als taken in kleine stappen wordt opgedeeld. Hier zal ik zelf om vragen, maar merk dat mijn collega’s steeds vaker uit zichzelf de duidelijkheid geven die ik nodig heb.

Het uitspreken van je gevoel en gedachten zorgen voor meer verbinding met jouw omgeving. Wanneer ik met mijn gedachten afdwaal tijdens een gesprek met mijn man, zeg ik dat ik niet het hele verhaal mee heb gekregen. Dat is kwetsbaar, maar wel de waarheid. Ik wil hem graag horen en zien, dat lukt niet als ik maar half naar hem luister. Dit is ook iets wat ik mijn jonge coachees meegeef als ze vertellen dat ze niet altijd alles in de les meekrijgen, vraag om hulp! Vraag of de leerkracht nog een keer kan vertellen wat de opdracht is, kijk of je het samen in kleinere taken kan opsplitsen. Het heeft geen zin om te wachten tot iemand het nog een keer komt uitleggen of je komt helpen. Het gaat sneller als je zelf om hulp vraagt.

Bij het uitstellen telt hetzelfde, vraag je partner of je omgeving om hulp. Maak samen een planning of ga samen aan de slag, body doubling werkt hierin erg goed. Zet je omgeving in om samen te groeien in plaats van stil te staan bij wat er niet goed gaat.

Een gezamenlijke agenda en dan het liefst een digitale agenda biedt uitkomsten. Door samen te plannen en een deadline te stellen lukt het vaak beter om te starten met een taak en deze af te maken. En een gezamenlijke agenda kan verassingen voorkomen.

Voordat wij gebruik gingen maken van de gezamenlijke agenda vielen er veel blokjes uit mijn Jenga toren wanneer mijn man ineens een afspraak had waar ik niet op rekende. Dan was ik snel van de wijs en viel mijn toren regelmatig om. Door duidelijk op te schrijven voorkomen we deze verassingen.

Communicatie is the key!

Leer praten over de ADD. De kenmerken waar je last van hebt, de hulp die je eigenlijk nodig hebt en neem je omgeving mee in de dingen waar jij goed in bent! Het avontuurlijke, creatieve, eerlijke en empathische maken dat jij een veilige en vertrouwde omgeving kan creëren voor de mensen die dicht bij jou staan! Dit maakt dat ze er ook voor jou willen zijn.