RSD en ADD, wat moet ik ermee?

Je stuurt een vriend een berichtje via What’s app en het je ziet een blauw vinkje op het scherm verschijnen, maar er gebeurt verder niks terwijl je jouw vriend toch echt een vraag hebt gesteld. Je voelt de twijfel in je opkomen en je gedachten gaan alle kanten op: Heb ik iets verkeerd gedaan? Had ik dit niet moeten vragen? Hij vindt me vast niet meer leuk!

RSD (Rejection Sensitive Dysphoria) veroorzaakt intense angst voor afwijzing, iets waar veel mensen met ADD last van hebben. Bij het minst of geringste komt de twijfel naar boven of de angst om het fout te doen. Deze overtuiging is vaak ontstaan tijdens de kindertijd.

Zelf kreeg ik vaak te horen dat het bij mij nooit eens normaal kon gaan. Ik maakte er een potje van, alles ging kapot, ik werd boos of reageerde impulsief ongepast. Voor mijn gevoel kon ik het nooit goed doen, want bij mij ging het toch niet normaal…

Impulsief gedrag zorgt er vaak voor dat mensen met ADD zichzelf in een positie zetten waar ze onzeker van worden. Ze gaan twijfelen aan hun acties en worden bang voor afwijzing. Dat kan al zitten in kleine reacties van anderen.

Een niet zo’n overtuigende ‘ja’ als ik een goed idee heb of geen enthousiaste ‘hoi’ kan al een gevoel van afwijzing creëren. Het gevoel dat je niet gewenst bent of dat wat jij hebt bedacht niet goed genoeg is. Dit zorgt voor een gebrek aan zelfvertrouwen en vooral de denktypes schieten in hun hoofd en komen daar weer moeilijk uit.  

Coachees hebben het vaak over een onzeker gevoel, bang om het fout te doen en dat ze afgewezen worden. Wat helpt is het werken aan zelfvertrouwen. En overtuigingen zichtbaar maken die al jaren op de achtergrond meespelen. Waar komt het vandaan dat je het voor iedereen goed wil doen? Voor wie moet jij het goed doen? En wat als je vanuit liefde zou komen, wat ontstaat er dan?

Vaak zien we dan dat er ruimte mag komen voor een stukje zelfliefde en compassie voor het eigen gevoel. Hierdoor leren we steeds meer keuzes te maken voor onszelf en weten we onze eigen grenzen aan te geven. Je mag staan voor wie jij bent en de keuzes die jij maakt, dat maakt jou een mooi mens!

Wat kun je doen als je RSD ervaart?

Het helpt om te praten over jouw ADD-symptomen en over RSD. Vertel mensen wat het met je doet, welke gevoelens het bij je opwekt en wat er dan bij jou gebeurt. Daarnaast helpt het om te aarden, dit klinkt zweverig, maar kan heel simpel!

  • Gooi wat koud water in je gezicht
  • Box-breathing voor 5 minuten (5 tellen inademen, 5 tellen vasthouden, 5 tellen uitademen, 5 tellen vasthouden)
  • Benoem de wat je kan zien, horen en ruiken in de kamer
  • Maak een lijst van aanmoedigende woorden die mensen tegen je zeggen
  • Oefenen met positief praten tegen jezelf

Heb compassie voor wat je voelt en ervaart! Alles mag er zijn!