Tijd, ADD, Hyperfocus, Time-management

Op tijd, net op tijd, net niet op tijd en ADD

Tijd, een abstract concept dat we proberen te vangen, te begrijpen, te beheersen. Maar voor mensen met ADD lijkt tijd soms een ongrijpbare entiteit te zijn, een vloeibaar iets dat door hun vingers glipt als ze proberen het vast te houden. In deze blog duiken we in de relatie tussen tijd en ADD, en hoe het de perceptie van tijd kan veranderen.

Als ik te veel tijd heb word ik afgeleid door alles wat ik nog kan doen en is de kans groot dat ik te laat kom. Heb ik te weinig tijd dan ga ik haasten en mijn best doen om op tijd te komen en is de kans groter dat ik daadwerkelijk op tijd ben. Ik heb een hekel aan wachten, maar vind het vaak fijn als iemand iets later is en dat laat weten. Als ik aan het eind van de dag een afspraak heb, dan kan ik me daardoor de hele dag onrustig of gehaast voelen. Een volle agenda voelt als een overload, terwijl ik van een lege agenda de kriebels krijg (en dan niet op een positieve manier). De balans is soms ver te zoeken, maar over het algemeen ben ik liever gehaast dan dat ik tijd overhoud.

Een van de meest uitdagende aspecten van ADD is hoe het de tijdsbeleving van een persoon kan beïnvloeden. Voor mensen met ADD kan tijd zowel een vijand als een vriend zijn, afhankelijk van de omstandigheden en de manier waarop ze ermee omgaan.

Voor sommige mensen met ADD lijkt de tijd voorbij te vliegen. Dit kun je ervaren tijdens een hyperfocus, waarin je volledig opgaat in een activiteit en alle besef van tijd verliest. Minuten worden uren, en uren worden seconden. Dit kan zowel een zegen als een vloek zijn. Aan de ene kant stelt het je in staat om buitengewone prestaties te leveren wanneer je je volledig kunt concentreren op een taak die je interesseert. Aan de andere kant kan het leiden tot frustratie en onbegrip van anderen wanneer ze moeite hebben om tijdig taken uit te voeren of afspraken na te komen.

Aan de andere kant kan tijd voor mensen met ADD ook een constante bron van stress en angst zijn. Ze kunnen worstelen met het plannen en organiseren van hun tijd, waardoor ze vaak te laat komen of deadlines missen. Dit kan leiden tot gevoelens van falen en ontoereikendheid, en het kan hun zelfvertrouwen aantasten. Bovendien kunnen ze zich overweldigd voelen door de eindeloze stroom van taken en verantwoordelijkheden die ze moeten beheren, waardoor ze het gevoel hebben dat ze constant achterlopen op de klok.

Tijd, ADD, Hyperfocus, Time-management

De relatie tussen tijd en ADD wordt verder gecompliceerd door het fenomeen van tijdsblindheid. Mensen met ADD kunnen moeite hebben om het verstrijken van de tijd nauwkeurig waar te nemen, waardoor ze moeite hebben met het inschatten van hoelang een activiteit zal duren of hoeveel tijd ze nog hebben voordat een deadline nadert. Dit kan leiden tot onrealistische planning en impulsieve beslissingen, wat hun vermogen om effectief te functioneren in de samenleving kan belemmeren. Voor veel mensen met ADD is dit de reden dat ze taken niet kunnen afronden.

Wat kunnen mensen met ADD doen om beter om te gaan met tijd?

Ten eerste is bewustwording van cruciaal belang. Door je bewust te worden van hoe ADD de perceptie van tijd beïnvloedt, kunnen je strategieën ontwikkelen om ermee om te gaan. Dit kan het gebruik van visuele hulpmiddelen zoals planners en timers omvatten, het stellen van realistische doelen en het prioriteren van taken.

Daarnaast kan het aanleren van time-managementvaardigheden en het ontwikkelen van een routine helpen om structuur en voorspelbaarheid toe te voegen aan je dagelijkse leven. Dit kan het plannen van vaste tijden voor specifieke activiteiten omvatten, zoals werk, studie, maaltijden en ontspanning, evenals het stellen van duidelijke grenzen en het vermijden van overstimulerende omgevingen die afleiding kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat tijd een relatief concept is, en dat het beheersen ervan een voortdurende uitdaging kan zijn voor mensen met ADD. Maar met de juiste ondersteuning, begrip en zelfcompassie kun je leren om beter te navigeren in de wereld van tijd en ADD, en een evenwicht vinden tussen het omarmen van het moment en het plannen voor de toekomst.