Balans

Balans is net zoiets als de planten water geven; Geef je een plant te veel water dan gaat ie dood, maar te weinig water is ook niet goed. Hetzelfde geldt voor zonlicht, sommige planten doen het goed in de volle zon, terwijl andere planten de voorkeur geven aan meer schaduw.

Bij mensen gebeurt eigenlijk hetzelfde, de afstemming tussen werk en privé, ontspanning en inspanning, sociale activiteiten en individuele activiteiten, het is belangrijk om dit in balans te houden. En die balans is voor iedereen anders.

Balans en ADD

Voor mensen met ADD is die balans misschien nog wel belangrijker dan voor mensen met een neuro typisch brein. Mensen met ADD zijn sneller afgeleid, hebben meer moeite met focus houden op een taak en hebben behoefte aan prikkels en daar tegenover staat dat te veel prikkels averechts werkt. Die balans is cruciaal, het zorgt ervoor dat je Jenga toren recht blijft staan. Als jij op tijd weet wat je nodig hebt kun je blokjes terugplaatsen of ervoor zorgen dat er geen blokjes uit jouw toren vallen. Dit noemen we ook wel persoonlijk leiderschap.

Voor mensen met ADD lijkt het onmogelijk om die balans te krijgen, maar niks is onmogelijk. Ook met ADD kun jij persoonlijk leiderschap nemen en voor balans zorgen. Hier zijn 5 strategieën om balans te creëren in je leven:

Balans, Leiderschap, Coach
  1. Routine en structuur: Probeer een consistente dagelijkse routine te creëren. Dit kan helpen om stabiliteit te brengen in je dagelijkse activiteiten en taken.
  2. Prioriteiten stellen: Leer prioriteiten te stellen en focus je op de belangrijkste taken. Maak gebruik van to-do lijsten en planners om je taken te organiseren en te prioriteren.
  3. Pauzes nemen: Neem regelmatig korte pauzes tijdens het werken of studeren. Dit kan helpen om overprikkeling te voorkomen en je concentratie te behouden.
  4. Gezonde levensstijl: Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je energielevels te reguleren en stress te verminderen.
  5. Mindfulness en ontspanningstechnieken: Probeer mindfulness- en ontspanningsoefeningen, zoals meditatie of diepe ademhalingstechnieken. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je focus te verbeteren.
  6. Hulp zoeken indien nodig: Overweeg professionele hulp, zoals therapie of coaching, om je te helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en het omgaan met de uitdagingen van ADD.
  7. Acceptatie en zelfcompassie: Accepteer jezelf zoals je bent en wees vriendelijk voor jezelf. Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf niet te hard te veroordelen voor eventuele moeilijkheden die je ervaart.

Deze strategieën dragen bij aan persoonlijk leiderschap, want jij neemt weer de leiding over jouw leven!

Wil jij ook (weer) de leiding over jouw leven en balans vinden?

Door gebruik te maken van transformationele coaching kunnen we samen onderzoeken hoe die balans er voor jou uitziet en zorgen we dat jij op alle 7 punten weer leiding gaat nemen over jouw leven!