Alle meer dan 2 jaar houd ik mijn cyclus bij. In eerste instantie deed ik dit om te weten wanneer ik een eisprong kon verwachten, omdat deze zeer pijnlijk zijn voor mij, later ging ik me meer inlezen over welke invloed de menstruatiecyclus kan hebben op mijn dagelijks leven. Ik heb door mijn spiraaltje geen bloeding, maar wel een cyclus. De afgelopen jaren heb ik steeds meer geleerd over mijn cyclus, over hoe ik me voel, waar ik last van heb en Female Timemanagement.
Female Timemanagement is het in kaart brengen van je cyclus om daar vervolgens je dagelijks leven op aan te passen. Je speelt in op de fase waarin je zit en welke behoeftes daarbij komen kijken.
Om beter te begrijpen wat de invloed van de vrouwelijke cyclus op ADD heeft is het belangrijk om te weten hoe de verschillende fase van de cyclus eruitzien en wat er in je lichaam gebeurt.
De 4 fases van de vrouwelijke cyclus
Fase 1: de winter
Dit is de fase dat je menstrueert, in de meeste gevallen betekent dit dat je bloed. Als je net als ik een spiraaltje hebt bestaat de kans dat je niet bloed, maar je zit nog steeds in fase 1. In deze fase voel je vaak de behoefte aan warmte, jezelf terugtrekken en rust.
Fase 2: de lente
Dit is de fase voor de ovulatie en wordt de folliculaire fase genoemd. De baarmoeder maakt een eitje klaar voor de eisprong. Je oestrogeen level stijgt. Je voelt je energiek, alsof je de hele wereld aan kan. In deze fase merk je vaak ook dat je creatiever bent en open staat voor de buitenwereld.
Fase 3: de zomer
Deze fase start vanaf het moment dat je de eisprong hebt gehad. Dit is het moment dat je klaar bent voor bevruchting en dat laat je lichaam je weten. Je progesteronspiegel stijgt en je voelt je sterk. Dit gevoel is rond de eisprong het sterkst. De luteale fase is de fase om in actie te komen en bergen werk te verzetten.
Fase 4: de herfst
De pre-menstruatie, de fase van de heks… De fase waarin PMS het sterkst is. Het Oestrogeen en progesteron daalt en je lichaam maakt zich op voor de menstruatie. Waarschijnlijk is dit de fase waarin jouw omgeving liever niet bij je in de buurt komt. Je bent vuriger, hebt een kort lontje en kan maar weinig hebben. Je bent sneller emotioneel en voelt je onzeker.
Hormonen en ADD
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verband tussen de menstruatiecyclus en ADD/ADHD. Uit onderzoek van ADDitude magazin is gebleken dat de meeste vrouwen tijdens fase 4 van de menstruatiecyclus aangeven meer last te hebben van hun ADD/ADHD symptonen.
Afdeling en kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen PsyQ Haaglanden (parnassia groep) geeft aan dat premenstruele verhoging van ADHD-medicatie bij vrouwen een positief effect heeft. Dit onderzoek werd gedaan onder een kwetsbare groep: vrouwen met ADHD met premenstruele toename van klachten.
Hormonen spelen hierbij een grote rol. Wanneer het progesteron op zijn hoogst is daalt je dopamine. En laat nu net de hoeveelheid dopamine onvoldoende te zijn bij mensen met ADHD.
“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met ADHD een tekort aan dopamine hebben. En dat is lastig, want dopamine heb je nodig voor concentratie, focus, motivatie, goede stemming en productiviteit. Dit tekort is dus een enorm struikelblok voor mensen met ADHD.”
Dat betekent voor vrouwen met ADD/ADHD dat er elke maand opnieuw nog minder dopamine aanwezig is en dus kenmerken van ADD meer zichtbaar worden. Tijdens de perimenopauze en menopauze verandert dit weer en ook daar geven vrouwen met ADD aan dat de kenmerken van ADD nog meer aanwezig zijn.
Tips en tricks
- Leer je cyclus kennen. Er zijn veel artikelen en boeken geschreven over de cyclus, hoe beter jij jouw cyclus kent hoe beter je hierop in kan spelen. Voor mij was het boek van Lena Rentschler ‘De Nieuwe Vrouw’ een eyeopener.
- Pas je dagelijkse leven aan op jouw cyclus. Ben lief voor jezelf wanneer het nodig is en leer de momenten te herkennen waarin je on fire bent! Op dat moment staat je Jenga toren stevig en stabiel en kunnen er meer blokjes uitvallen.
- Neem je omgeving mee in jouw cyclus. Mijn man weet in welke fase ik zit en waar ik dan behoefte aan heb. Hierdoor weet hij wanneer ik gewoon even niks wil, dan plannen we minder of zeggen we eerder iets af. Ook met mijn vriendinnen praat ik over mijn cyclus, we ondersteunen elkaar en delen ervaringen. Dit geeft rust.
- Heb je extreme last van PMS ga dan naar een dokter. Ga niet af zitten wachten, jij hoeft geen pijn te hebben! Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het vrouwelijke lichaam en er is steeds meer bekend.
- Tot slot het welbekende: Zorg goed voor jezelf! Gezonde voeding, matig alcohol en voldoende beweging aangepast op de fase waarin je zit helpen je beter door jouw cyclus heen.
Ben je bewust van jouw cyclus, die is voor iedereen anders, het heeft dus geen zin om jezelf te meten met anderen.