“All eyes on me!”

Wat nou als iedereen jou kant op zou kijken? Ze zien jou daar staan, gewoon jij, niets anders. Wat zien ze dan? Wat laat jij ze zien? Of wat laat je zien? Om daarachter te komen moet je eerst zelf weten wie je bent.

Vroeger wilde ik echt gezien worden, mijn ego groeide van complimenten en aandacht. Ik speelde toneel, maakte grappen en deed mijn best om erbij te horen. Als ik daar nu over nadenk voelde het helemaal niet alsof ik erbij hoorde. Wat mensen zagen was voornamelijk een act, van een onzeker meisje dat haar best deed om te doen wat er van haar verwacht werd en wanneer dat niet lukte ging het over-the-top.

Destijds voelde ik me vrij, ik dacht echt dat ik totaal mezelf kon zijn en dat dat was wie ik was. Hoe ouder ik werd, hoe lastiger ik het kreeg, want onder alle “drama” zat gewoon een onzeker meisje. Ik twijfelde aan alles, vonden ze mij wel leuk, zag ik er wel goed uit, deed ik wel leuk genoeg. Terwijl ik genoeg vriendinnen en vrienden had, bleven die gedachten maar door mijn hoofd spoken. Steeds meer paste ik me aan, deed ik dingen die verder van me af lagen en raakte ik mezelf een beetje kwijt.

Wat is onzekerheid?

Onzekerheid is het twijfelen aan jezelf, de beslissingen die je neemt of vindt dat je zou moeten nemen. Hierdoor ga je piekeren en word je gespannen. Iedereen voelt zich weleens onzeker, maar pas als je je lange tijd onzeker voelt kunnen er problemen ontstaan.

Ernstige langdurige onzekerheid kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je:  

  • Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet. 
  • Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen. 
  • Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. 
  • Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken. 
  • Jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en zij daar altijd beter uit komen. 
  • Je alleen richt op wat je nog niet voor elkaar hebt, zelden op wat je al bereikt hebt. 
  • Het streven naar perfectie is een manier om kritiek of teleurstelling van anderen te voorkomen. Als je kritiek krijgt is dit pijnlijk, het bevestigt je negatieve gevoel van eigenwaarde. 

Wanneer we niet aan de slag gaan met het gevoel van onzekerheid kunnen er grotere problemen ontstaan, zoals faalangst, verlegenheid of depressie. Tijdens de coachingstrajecten is onzekerheid vaak een thema. Samen met de coachee zoeken we naar de kleine stapjes die helpen bij de onzekerheid. Door succeservaringen op te doen wanneer je keuzes maakt voor jezelf en vanuit je hart groeit je zelfvertrouwen. We gaan terug naar de basis, wie ben jij en wat is voor jou belangrijk.

Zet jezelf weer in de spotlight!

Ga eens na wie jij nu echt bent. Waar word jij gelukkig van? Sta jezelf toe om te voelen waar jouw behoefte ligt. Leer jezelf echt kennen en weet wat jij laat zien, hoe natuurlijker dat gaat hoe meer zelfvertrouwen je krijgt!

Vandaag de dag zit er nog steeds onzekerheid in mij. Ik kan twijfelen over alles, maak verhalen in mijn hoofd en loop alle mogelijkheden af voor ik een keuze maak. Ik kan me nog steeds zorgen maken om wat mensen van mij denken, maar het verschil is dat ik me daar niet meer door laat leiden. Ik heb mezelf leren kennen en vind het belangrijker om dat te laten zien, dan de mening die andere daar misschien over hebben. Daarnaast hou je veel meer energie over als je jezelf bent in plaats van jezelf voordoen als een ander!