Productiviteit is een feit

“Waar zou je het vandaag over willen hebben?”

“Over mijn werk. Ik blijf afgeleid en doe wel veel, maar ik kom nooit thuis met een tevreden gevoel. Het lijkt wel alsof ik alles half doe. Ik begin ergens aan, maar maak het niet af. En zo start ik met verschillende dingen tegelijk. Uiteindelijk is wel alles klaar, maar er gaat veel te veel tijd in zitten. Ik ben gewoon niet productief.”

“Wat betekent productief zijn voor jou?”

“Dat mijn werk af is en dat ik er niet te veel tijd aan besteed. Wat ik nu doe is met veel dingen starten, maar ik maak het niet meteen af. Hierdoor verlies ik tijd. Ik denk gewoon dat het allemaal veel sneller kan.”

Dit gesprek hebben we al meerdere keren gevoerd en telkens komt er een ander aspect van productiviteit aanbod. Ergens heb ik het gevoel dat we in rondjes lopen en ik zal een vraag moeten stellen dat dat rondje gaat doorbreken, want er is al veel veranderd. De coachee werkt niet meer alleen vanuit huis. Kiest bewust voor de werkplek die bij haar werkdag past, ze neemt de tijd voor een kopje koffie of gaat bewust te voet haar lunch halen. De momenten om te ontspannen zijn er, dit helpt haar bij het houden van die focus. Toch blijft ze gefrustreerd over haar aanpak en moet ze nog meer keuzes gaan maken.

“Hoe ziet dat eruit productiviteit?”

“Dat is een goede vraag!”

We hebben een ingang! Je voelt het meteen, iets verandert want ze weet wel dat productiviteit voor betekent dat het werk af is binnen een redelijke tijd, maar nog niet hoe dit er concreet uit ziet. Dit is iets wat je vaker ziet in coachingsgesprekken. De coachee weet wat hij bedoelt, maar dat concreet maken kan dan ineens op verschillende manieren. Zo ook in dit geval.

We praten een tijdje door over hoe het eruit ziet. De coachee begint het beeld te schetsen dat je start met een taak en dat je die dan in een keer afmaakt. De taak moet in een keer af zijn, want dan kan hij van haar lijstje. Ook als dat betekent dat ze er 3 uur aan moet werken.

“Ben je dan nog productief?”

*lange stilte*

“Eigenlijk niet. Mijn hoofd gaat veel sneller het lukt mij niet om zo lang aan een taak te werken. Dus dan ben ik nog niet productief.”

*Diepe zucht*

“Wat zou er gebeuren als je taken in kleine stukjes verdeeld?”

“Ja dan kan ik de focus erbij houden, maar dan is het niet meteen af. Ben ik dan nog wel productief?”

“Stel je verdeeld het in kleine stukjes en de taak maak je over een aantal dagen, ben je dan productief?”

“Ja, dan zou ik het wel afkrijgen. Dan ben ik wel productief. Al ben ik wel bang dat ik er dan te lang over doe.”

“Voor wie doe je er dan te lang over? Als je voor de deadline klaar bent is het toch op tijd?

“Ik heb ooit een manager gehad en die vond dat ik te langzaam was, sindsdien maak ik me daar toch wel druk om. Gek he?”

“Dat is helemaal niet gek!”

“Dus eigenlijk moet ik me daar niet druk om maken, want ik krijg mijn werk altijd af. En als ik dan zo’n mooi overzicht op kan hangen net als bij dat ene project dan kan ik ook zien waar ik moet zijn…”

En ze ging nog even door over hoe ze het dan zichtbaar kon maken voor zichzelf. Tijdens dit coachingsgesprek hebben we het beeld van productiviteit veranderd. We hebben gekeken wat past bij de coachee, hoe blijft zij productief en wat is daarvoor nodig. Uiteindelijk gaat het erom dat de taken gedaan zijn op het moment dat ze af moeten zijn. De weg daar naartoe bepaal jezelf. Jij kan keuzes maken in hoe je de dingen doet en aanpakt.

Door je eigen aanpak te bepalen gaat het werk steeds makkelijker en kom je in een flow. Dit is een stukje persoonlijk leiderschap, leren wat bij jou past, hoe jij werkt en wat jouw aanpak is. Als dit klopt dan gaat het vanzelf en haal je energie uit je werk.

Dus wat is voor jou productiviteit?