Als we moeten luisteren naar ons gevoel, waarom gaan we dan nog zo vaak onze eigen grenzen over?

We zeggen ‘ja’ wanneer we ‘nee’ bedoelen en laten ons ego winnen door de meest rare aankopen te doen, zonder echt stil te staan bij wat we diep van binnen willen. We laten ons meesleuren in mooie praatjes, sluwe verkopers en knappe influencers. Allemaal goed zichtbaar, waardoor je nu misschien wel denkt: “Daar trap ik echt niet in!”. Toch doe jij het ook!

Als je kijkt naar de balans die je hebt, de balans tussen werk en je gezin, is die goed? Of ben jij ook het type dat weleens zegt: “Nu niet, mama moet nog even werken”? Of die ene afspraak toch door laten gaan terwijl je eigenlijk liever in je huispak op de bank wil hangen. We gaan over onze eigen grenzen heen. En hierdoor raken we onszelf kwijt en vergeten waar we voor willen gaan, wat onze echte doelen zijn.

Door grenzen te stellen ontstaat de ruimte voor wat echt belangrijk is. Het afgelopen halfjaar ben ik druk bezig geweest met mijn doelen. Door deze helder te krijgen kan ik keuzes maken die bijdragen aan het behalen van die doelen. Hierdoor ontstaat persoonlijk leiderschap en blijf ik in ontwikkeling.

Om je een voorbeeld te geven; Ik stopte een tijdje geleden met mijn medicatie voor ADD en onlangs heb ik ervoor gekozen om nog minder voor de klas te staan zodat ik meer kan coachen! Daarnaast wil ik graag trainingen geven in persoonlijk leiderschap en daar moet mijn focus liggen. Dus na de zomer ga ik daar vol voor! Deze keuzes heb ik niet zomaar gemaakt. Het is een proces geweest, door samen met mijn coach te onderzoeken waar mijn hart ligt en wat mijn doelen zijn kan ik nu grenzen stellen en maak ik keuzes die bijdragen aan mijn persoonlijke doelen.

Begin met het einde voor ogen.

Stephan Covey

Een belangrijke quote van Stephan Covey. Hij stelt dat wanneer we heldere doelen hebben in het leven we veel gerichter gaan leven en daarmee beter keuzes kunnen maken. We laten ons minder verleiden tot andere zaken. Natuurlijk wordt het leven ons niet makkelijk gemaakt, want we hebben altijd te maken met de last minute vragen van collega’s of net even dat ene dingetje dat heel belangrijk is en er nog even tussendoor komt. Toch blijft het principe wat je aandacht geeft groeit kloppen. Stel dat je bij elke keuze de afweging maakt draagt dit bij aan mijn doelen, wat zou er dan gebeuren? Wat zou het je opleveren?

En laten we het dan ook eens hebben over de doelen die je stelt. Zijn dat persoonlijke doelen of heb jij meer zakelijke doelen waar je aan wil werken? Waar jij je op richt maakt niet uit, als je die doelen maar stelt en je daaraan vasthoudt. Focus op dat wat voor jou belangrijk is. Pas dan zal je groeien in persoonlijk leiderschap en kun je steeds beter je eigen grenzen aangeven!

Wil jij ook beter jouw grenzen aangeven? Stuur me een bericht en dan kijken we samen waar de focus moet komen te liggen en begeleid ik jou in het behalen van jouw doelen!