Koud douchen

Ik haatte het! Ik hou van een warme douche, sterker nog hoe langer ik eronder sta hoe heter ik hem zet. Steeds ff net een stukje warmer. Toch besloot ik vorig jaar om mezelf uit te dagen, even iets anders proberen en kijken hoe dat voelt. Daarnaast, iedereen had het erover, de Wim Hof methode, ijsbaden en koud douchen.

Geïnteresseerd bekeek ik op Instagram hoe andere ’s morgens in alle vroegte bij een meer het koude water in liepen, zwaar ademend, ogen gesloten en focus op het lichaam. Dat leverde mij twee gedachten op.

Allereerst dacht ik: wat een gekkies, je gaat toch niet om zes uur ’s morgens in een of ander meer zwemmen midden in de winter? Dat doe je dan alleen maar om op te vallen of erbij te horen. Aanstellerij vond ik het en dan ook nog beweren dat het zo goed voor je is, mij niet bellen! Een vooroordeel waar ik nu anders tegenaan kijk.

De tweede gedachten was een stiekeme wens om dit ook een keer te doen. Gewoon om eens te ervaren hoe mijn lichaam zou reageren op de koud. Vroeger daagde mijn vader mij wel eens uit om koud te douchen. In de zomer zei hij dan: ’Ik heb lekker koud gedoucht, dat zou je ook eens moeten doen!’ Volgens mijn vader koelde het zo lekker af, maar dat principe klopt niet helemaal weet ik nu. Toch probeerde ik dan altijd wat mijn vader zei, met wat gilletjes en sprongetjes stond ik dan onder die koude douche, niet te lang want…KOUD!

Een jaar geleden besloot ik dat het tijd was om het te gaan ervaren. Wat doet mijn lichaam? Wat zegt mijn hoofd? En wat levert dat op?

Wat levert koud douchen op volgens internet?

Volgens Womans Health magazine levert het je 7 dingen op:

1. Je wordt er alerter van. Waarmee ze eigenlijk in de uitleg zeggen dat als je koud doucht je ook diep inademt, en dat diepe inademen is precies was goed voor je is. Hierdoor komt er meer zuurstof in je bloed en verbetert het de bloedtoevoer naar je hersenen. Dit zou voor mij een reden zijn om niet koud te douchen maar meer op mijn ademhaling te letten.

2. Het boost je huid en haar. Door koud douchen trekken je spieren en bloedvaten samen, hierdoor sluiten je poriën, waardoor vuil op afstand blijft. Plus warm water droogt je haar uit.

3. Het verbetert je immuunsysteem. Je bloed wordt effectiever naar belangrijke organen gepompt, je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling gaat omhoog. Door opeens blootgesteld te worden aan extreme koud gaat je lichaam zich verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

4. Je kunt erdoor afvallen. Je stofwisseling gaat omhoog en hierdoor kun je dus afvallen. Let op! ‘Kun’ je afvallen, er staat niet dat je hierdoor sowieso afvalt. Is toch jammer…

5. Het versneld spierherstel na een training. Ga je na het sporten 24 minuten in een koud bad (10 tot 15 graden) zitten dan kan dat de spierpijn verlichten. Het is dus niet ijskoud water! Hiep hoi!

6. Het verlicht stress. Koud douchen zonder eerst af te bouwen zou werken in het verlagen van het stressniveau. Volgens Woman’s Health zijn er verschillende onderzoeken naar gedaan.

7. Het kan depressie verlichten. De boost die je krijgt van het koude water zorgt ervoor dat er adrenaline en endorfine vrij komt. Deze hormonen geven een oppeppend gevoel. Volgens wetenschappers kan een extreme prikkeling van de zintuigen door de koud helpen bij de bestrijding van depressies.

Bovenstaande argumenten waren en zijn voor mij niet voldoende om het koude douchen door te zetten. Ik heb daar mijn eigen redenen voor, want wat ik al snel merkte was dat de uitdaging die ik mezelf had gegeven juist een kick gaf. Ik zou maar een maand koud douchen, dus op dag 1 stond ik vrolijk (niet echt, maar klinkt beter) onder de koude douche. Toen ik eruit kwam merkte ik op dat ik me helemaal niet schoon voelde, en dat is juist wat je wil voelen na het douchen, dat je schoon bent. Ik besloot niet volledig koud te douchen, maar warm te starten zodat ik mezelf kon wassen om vervolgens nog minimaal 2 minuten onder de koude douche te staan. Zonder af te bouwen!

En dat werkte, na een paar dagen had ik de smaak te pakken. Eerst warm om vervolgens in één keer de douche op standje vrieskou te zetten. Elke ochtend ging het een beetje beter. Ik merkte op dat de ochtenden dat ik naar school moest en om kwart over 6 al onder de douche stond een stuk lastiger waren dan die om 7 uur. Ik moest mezelf echt pushen, waardoor ik meteen na het douchen een kick voelde. Ik had namelijk een afspraak gemaakt met mezelf en kwam die afspraak na!

De maand was voorbij en het gevoel van de afspraak met jezelf nakomen zorgde ervoor dat ik met meer energie de dag kon starten. Ik ging steeds meer afspraken maken met mezelf, want ik wist dat ik mezelf kon pushen om ze na te komen. Ik voel me sterker door het koude douchen.

En nu we een jaar verder zijn komt bij mij het besef dat ik dit al echt een jaar doe. Geen dag sla ik over, op vakantie, met een kater, als ik ziek ben en mijn favoriete is na het sporten. Na het sporten pak ik een langere koude douche, want ik voel dat mijn spieren zich dan ontspannen.

Voor mij zijn de 7 argumenten van Woman’s Health magazine mooi meegenomen, maar het belangrijkste blijft dat ik mijn afspraken met mezelf na kan komen. En dat is een stukje zelfliefde en persoonlijk leiderschap dat jij ook kan krijgen. Maak maar eens een afspraak met jezelf die je een maand lang elke dag na komt en ervaar wat er verandert aan het eind van die maand. En als je wilt mag je die ervaring met mij delen, dan heb je toch net even die stok achter de deur!