It’s my gut feeling…

Af gaan op je intuïtie, handelen vanuit je intuïtie of luisteren naar je intuïtie, we kunnen het allemaal, maar vaak vergeten we dit. Hoe komt dat toch? En wat levert dat luisteren naar je intuïtie nu eigenlijk op? In deze blog mijn kijk op het intuïtief handelen.

“Your gut feeling”

Wat mij betreft klinkt het in het Engels het beste, de woorden maken een bepaalde impact en door het woord ‘gut’ word je intuïtie ineens iets tastbaars. En dat is ook meteen wat het voor veel mensen lastig maakt om op je intuïtie te vertrouwen.

Intuïtie is niet zomaar een gevoel, het is een reactie gebaseerd op dingen die je al weet of meegemaakt hebt. Stel je bent ooit gebeten door een hond, dat deed pijn en hierdoor geeft je lichaam nu een reactie wanneer er een hond in de buurt komt. Intuïtie werkt als een soort pantser tegen het kwade, maar kunnen we ook inzetten om juist het goede te bereiken.

Ze vertelde mij dat ze vroeger wel eens to-do-lijstjes maakten, maar dat ze die lijstjes eigenlijk altijd kwijtraakte. Ze had ze gewoon niet nodig, maar vond het wel een handig haakje. Ik vroeg haar wat dat betekende. Ze legde uit dat ze door het opschrijven de to-do’s beter kon onthouden. Nu het zo druk was kreeg ze vaak te horen dat ze misschien een lijstje moest maken, maar dat zag ze niet zitten omdat het in het verleden niks opleverde.

Ik vroeg haar wat het dan wel opleverde, want de dingen die ze op het lijstje schreef bleven immers wel hangen. Het was een hele tijd stil en toen zei ze: “Het lijstje is een haakje, ik heb het lijstje niet nodig, maar als ik aan dat haakje denk dan kan ik de dingen van het lijstje onthouden.”  “Wat ervaar je nu?” vroeg ik. We stonden even stil, ze ademde een keer diep in en vertelde dat het gewoon een gevoel was, ze had de lijstjes zo vervelend gevonden. Het beeld van het haakje was daarentegen heel scherp en fijn. Ze besloot dat het haakje een beeld in haar hoofd moest worden. Om haar daarin extra te ondersteunen hebben we elkaar foto’s gestuurd van mooie, grappige en veel lelijke haakjes.

Vaak denken we dat de beste oplossingen alleen rationeel komen, maar tijdens al mijn coachingsgesprekken blijkt juist het gevoel en de intuïtie tot de duurzaamste oplossingen komen. Persoonlijk leiderschap is hierin belangrijk. Je weet daadwerkelijk waar jij voor staat, waar je energie van krijgt en wat voor jou belangrijk is. En dat is niet iets wat je zomaar in je hoofd bedenkt, je moet het ook voelen!

Wat levert je gut feeling dan eigenlijk op?

Tja dat is aan jou. Durf jij echt naar je gevoel te luisteren en je ratio even uit te schakelen? Soms voelt iets gewoon heel goed en dan hoef je geen redenen te bedenken om het waar te maken. Je wordt verliefd op iemand of niet, daar is geen hogere wiskunde voor nodig.

Ik ben zelf een echt denker, ik maak graag lijstjes en check regelmatig of alles wel echt klopt op papier. Toch heb ik geleerd wat vaker stil te staan bij wat er is, wat ik voel en of iets wat op papier misschien heel mooi lijkt ook echt goed voelt. Zo ben ik meerdere samenwerkingen niet aangegaan. Zo’n keus maakt mij zelfverzekerder en geeft mij meer zelfvertrouwen, ik voel me steviger in mijn schoenen wanneer ik kies vanuit mijn intuïtie dan wanneer enkel mijn ratio vertelt wat ik moet doen.

Dus soms moet je juist wel stoppen met iets zonder dat je weet wat daarna komt. Wil jij je verder ontwikkelen in persoonlijk leiderschap zodat je zelfverzekerder bent en de juiste keuzes kan maken? Laten we dan snel samen kijken hoe jij hierin kan groeien! Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!