Bore-out of burn-out?

Een burn-out kennen we allemaal wel. Je bent gespannen, voelt de druk van buitenaf die zorgt voor interne onrust. Je hebt een kort lontje en lijkt de dingen niet meer te overzien. Alles kost energie en je bent constant overprikkeld. Niks geeft je voldoening, je bent uitgeput en overziet de dingen niet meer. *

Maar wat is dan een bore-out?

De naam zegt het eigenlijk al, je bent verveeld en voelt je daardoor moe, futloos en prikkelbaar. Je hebt geen interesse meer in je werk en je omgeving, je hebt weinig zelfvertrouwen en de drempel om iets te ondernemen wordt steeds groter.

Wat gebeurt er in je hoofd als je je verveelt?

Net als ons lijf heeft onze brein voeding nodig, niet in de vorm van eten en drinken maar in de vorm van informatie. Deze informatie houdt ons brein scherp en wakker. Je zou kunnen zeggen dat wanneer we ons vervelen ons brein in slaap valt, net zoals sporters een hongerklop kunnen krijgen en ineens moeite hebben om zich fysiek voort te bewegen komt ons brein niet vooruit op te weinig voeding.

Dat betekent dat we net als gezonde voeding een gezonde hoeveelheid aan informatie moeten kunnen verwerken om je brein up and running te houden. Die gezonde voeding is voor iedereen anders. Waar de een voldoende voeding heeft aan constant hetzelfde werk in een bepaalde structuur zijn er andere die meer profijt hebben aan een afwisselende baan met uitdagende taken.

Wat jouw brein nodig heeft is voor iedereen anders. Ik kwam erachter dat ik het fijn vind om twee banen te hebben, het lesgeven en werken als coach. Een vriend van mij vertelde nadat hij terug was bij zijn oude baan, waar hij eerder weg was gegaan door de druk van deadlines, dat hij juist die druk van deadlines mistte in zijn nieuwe baan. Zijn brein heeft behoefte aan die uitdaging.

Waar ligt dan de grens?

De grens tussen een bore-out en een burn-out is een dunne lijn. Het vereist een goede afstemming van voeding voor je brein. Ga je hem overvoeden en wordt de druk van het werk (hoeveelheid, moeilijkheid, tijdsdruk) te groot dan ga je over die lijn, maar hetzelfde geldt voor ondervoeden. Blijf je zitten waar je zit, blijf je je werk uitstellen, verveel jij je, interesseert het je niet meer, dan gaat dit ook voor stress zorgen. En die stress duwt je over de lijn.

Maar wat dan wel…

Daar kun jij alleen antwoord op geven. Jij weet waar je energie van krijgt, waar je hart harder van gaat kloppen. Jij weet of je in een bore-out zit, waarin je je verveelt en waar je geen voldoening meer haalt uit je werk. Maar jij weet nu ook dat er werk aan de winkel is en dat er mogelijkheden zijn, mogelijkheden om niet in de burn-out terecht te komen!

Dus laat je vooral niet gek maken als andere zeggen dat je een superleuke baan hebt of wanneer je ouders weer eens zegt dat het vroeger allemaal anders was en dat jij niet zo mag klagen, omdat je immers al een baan hebt en er genoeg mensen zijn die geen baan hebben. Kom voor jezelf op en kom in actie! Samen gaan we de juiste voeding voor jouw brein zoeken!

* Herken je burn-out symptomen? Neem dan contact op met de huisarts, zij bieden hiervoor de beste hulp. Twijfel je of je een burn-out hebt? Ik help je graag!