Als je het niet probeert weet je ook niet of je het kan.

Een zin die ik regelmatig gebruik. In de klas bij de kinderen, thuis bij L en zelfs in coachingsgesprekken kan deze zin van pas komen. Toch is hij op het randje en dat heeft alles te maken met persoonlijk leiderschap.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de regie nemen in jouw leven. Je bent je bewust van de doelen die je voor jezelf stelt en heb een duidelijke visie waaraan je die doelen ophangt. Hierdoor behoud je focus en blijf je trouw aan jezelf. Succes ermee!

Of blijkt het dan toch niet zo makkelijk te zijn?

Vaak hoor ik coachees vertellen dat ze echt wel weten wie ze zijn en wat ze willen. “Ik heb echt een duidelijk doel voor ogen, maar als ik dan gevraagd word om dat te doen voor mijn beste vriend dan doe ik dat natuurlijk. En daar word ik ook echt gelukkig van, iets voor een ander doen. Daarvoor kan ik mijn doelen wel even parkeren.” Als ik dan doorvraag wat er dan nog aan tijd overblijft om echt aan die persoonlijke doelen te werken blijkt dat minimaal te zijn. En als je minimale tijd hebt voor je eigen doelen en ambities hoe goed is dat persoonlijk leiderschap dan eigenlijk? Hou je jezelf dan niet voor de gek? Alles doen voor andere en tegelijkertijd de druk voelen, want je komt nergens aan toe. “Nee, ik heb het echt te druk om mezelf even rust te geven. Ik voel dat het me allemaal te veel wordt, maar ik kan mijn vriendinnen en niet teleurstellen. Ik moet daar echt bij zijn en dat geeft ook wel energie.” Ook wel energie… Wat is dat? Is dat volle bak het geluk voelen en de rust waardoor je met twee benen op de grond staat en vanuit het diepste van je hart kiest voor dat waar jij gelukkig van wordt en waardoor de energie in je lijf weer gaat stromen? Of is “ook wel” eigenlijk een excuus, omdat het te eng is om toe te geven dat je jezelf op de tweede plaats zet en dat nog veel vaker doet?

Natuurlijk kiezen we ervoor om soms iets voor een ander te doen en onszelf daarmee op een tweede plaats te zetten, natuurlijk krijg je daar ook energie van en voelt dat ook echt goed, maar de mate waarin we onszelf op de eerste plaats zetten moet in balans zijn.

Natuurlijk kiezen we ervoor om soms iets voor een ander te doen en onszelf daarmee op een tweede plaats te zetten, natuurlijk krijg je daar ook energie van en voelt dat ook echt goed, maar de mate waarin we onszelf op de eerste plaats zetten moet in balans zijn.

Op de school waar ik werk zit ik in de Medezeggenschapsraad (MR). Als MR hebben we een aantal speerpunten, die speerpunten laten we bij elk advies en instemming terugkomen. Het is de basis van waaruit we naar de onderwerpen op de agenda kijken. Bedrijven noemen dit vaak de missie, visie of een woord wat ik tegenwoordig steeds vaker tegenkom, een lekker modewoord, purpose… Ik ben niet van de Engelse termen als ze enkel bedoeld zijn om een Nederlands woord weer hip te maken. Dus ik heb het liever over de missie en visie. Waar staat het bedrijf voor wat is het grotere doel.

Als we dat dan op persoonlijk leiderschap leggen gaat het om wat jij achter wil laten, wat past bij jou en wat herkennen andere in jou. Misschien ben jij wel die moeder die liefdevol en zorgzaam is en tegelijkertijd haar kinderen wil laten zien dat je daarnaast ook nog een succesvolle baan kan hebben. Of ben jij die kerel die in zijn werk andere wil ondersteunen en begeleiden, als je bij hem bent voel je je gesteund. Waar jij voor staat moet kloppen, het moet je passen en het moet niet moeilijk of gekunsteld zijn. Jouw persoonlijke missie is waarschijnlijk iets waarvan jij zegt: “Maar dat is toch veel te makkelijk…”

Precies dat maakt het kloppend, want als jij het echt bent hoeft het niet moeilijk te zijn.

Als je het niet probeert weet je ook niet of je het kan. Hiermee begon ik mijn blog en gaf meteen aan dat deze op het randje is. Natuurlijk kunnen we van alles proberen en gaat groei altijd gepaard met het oncomfortabele, blijf voelen of je echt open staat voor dat ongemakkelijke en moeilijke van iets nieuws proberen. Het mag schuren, maar het mag je niet over het randje duwen. Wil jij iets nieuws proberen, omdat het bijdraagt aan het grotere geheel of kies je hiervoor omdat de druk van buitenaf groter is?

Coaching draagt bij aan de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Samen kunnen we onderzoeken waar jij echt voor staat, wat ervaar je bij de keuzes die je maakt en doe je wel de juiste dingen op dit moment. Wat het jou oplevert is zelfvertrouwen, rust, energie om aan de slag te gaan met nieuwe doelen die jij voor jezelf opstelt, persoonlijke begeleiding tijdens het traject en ondersteuning wanneer jij daar behoefte aan hebt. Uiteindelijk ga je ervaren dat je geen coach meer nodig hebt en dat je jezelf bent en persoonlijk leiderschap kan laten zien!