Ik was vergeten hoe het voelt om echt overprikkeld te zijn…

En dat klinkt misschien gek voor iemand met ADD, maar het was echt lang geleden dat ik zo overprikkeld was dat ik het voelde in mijn hele lijf. Alles ging op slot en ik kon nog maar voor één ding kiezen en dat was ikzelf. Mijn hoofd maakte overuren en alles voelde zwaar en log, het enige wat ik wilde was slapen en dat was precies hetgeen wat niet lukte.

De oorzaak

Op vrijdag vertrokken we met een groep vrienden naar Lissabon, Portugal voor de bruiloft van een van de vrienden van mijn man. Wij vlogen samen met een goede vriend, maar later bleken er meerdere vrienden in hetzelfde vliegtuig te zitten en zonder dat we het van elkaar wisten zaten we achter elkaar in het vliegtuig. Het leek wel een schoolreisje! Het was supergezellig!

Bij aankomst in Lissabon begon de hectiek, op zoek naar de taxi die we hadden besteld. De parkeergarage bij het vliegveld was een chaos, auto’s toeterden, mensen stonden te wachten en het verkeer leek helemaal vast te staan. Toen we eindelijk in de taxi zaten duurde het nog een halfuur voor we de parkeergarage uit waren. Op weg naar het hotel zagen we het weer veranderen, het regende… Hongerig aangekomen in het hotel gingen we snel omkleden om te gaan eten. Normaal pak ik even te tijd om te rusten na een lange reis, even opfrissen en mijn hoofd de kans geven om weer helder te worden. Daar was nu geen tijd voor, we hadden afgesproken, dus hop even iets anders aan en snel naar de lobby.

Op dat moment voelde ik mijn Jenga toren wankelen, chagrijnig door het weer, moe van de reis en alle indrukken werd er van mij verwacht te communiceren met andere mensen. En begrijp me niet verkeerd, ik vind deze mensen allemaal heel leuk, maar op het moment dat ik moe en overprikkeld ben kost communiceren mij heel veel energie.

Ik ging mee, want ik had ook honger en om in ieder geval 1 prikkel te verminderen was het goed om te gaan eten. De avond was gezellig, maar ik voelde me onrustig en moe. Slapen in een vreemd bed in een hotel helpt dan niet.

Gelukkig scheen de volgende ochtend de zon en leek mijn energie verbeterd ten opzichte van de dag ervoor. Vol goede moed gingen we op pad richting de zee. Van de zee word ik altijd kalm, ik hou van over het strand lopen en het geluid van de golven. Op een terrasje dronken we koffie om vervolgens op een ander terras met andere vrienden te lunchen. Dat andere terras was bij een drukke markthal, waar ik spijt had van het stoppen met het nemen van de medicatie. Wat een ellende was die markthal! Overal krioelde het van de mensen, verschillende geuren en het geluid van Portugezen en een mix van toeristen.

Ondanks de zee voelde ik steeds meer blokjes uit mijn Jenga toren vallen. Het wankelde en dat wist ik, maar ik kon niet de tijd en rust vinden om de toren weer stevig te maken.

Na de lunch was het omkleden en op naar de pre wedding borrel. Een borrel met een gemêleerd gezelschap, de bruid komt uit Vietnam en de bruidegom uit Nederland, zij hebben elkaar leren kennen in Singapore. Het is super om alle culturen samen te zien komen en nieuwe mensen te leren kennen, iets waar ik enorm van kan genieten. Toch was het dit keer anders, mijn energie was laag mijn blokjes bijna op. Mijn hoofd vol.

Na de borrel gingen we met 20 mensen eten aan het water. Gelukkig zat ik naast Paul en een vriendin, waardoor ik een beetje op adem kon komen. Uiteindelijk was dit etentje de druppel en viel mijn Jenga toren volledig om. Ik was kapot, kon geen alcohol meer zien (ook al was ik niet dronken) en mijn eten kreeg ik ook niet binnen (ook al had ik wel honger). Na het eten wilde de groep nog een drankje doen, maar ik kon niet meer en ben alleen met een taxi naar het hotel gegaan.

Ik was zo trots op mezelf, eindelijk een keer geen FOMO, maar gewoon voor mezelf kiezen en de rust pakken die ik nodig had. Helaas bleek het bijkomen niet van toepassing, door alle prikkels heb ik tot 4 uur ’s nachts wakker gelegen. Ik was overprikkeld…

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling is een term die vaak wordt gebruikt om een toestand te beschrijven waarin het zenuwstelsel van een persoon overmatig gestimuleerd is door externe prikkels, zoals geluiden, lichten, geuren, aanrakingen, of sociale interacties. Dit kan leiden tot gevoelens van stress, angst, vermoeidheid, verwarring of irritatie. Overprikkeling komt vaak voor bij mensen met bepaalde neurologische aandoeningen, zoals autismespectrumstoornissen, ADHD, of sensorische verwerkingsstoornissen, maar het kan ook voorkomen bij mensen zonder specifieke medische aandoening.

Overprikkeling zorgt ervoor dat je Jenga toren omvalt, het gevoel dat je daarbij hebt kan verschillen. In mijn geval voelde ik vooral vermoeidheid en irritatie. Mijn hoofd gaat hierdoor overuren maken wat ertoe leidt dat ik moeilijk in slaap kan komen en als ik niet uitkijk in een vicieuze cirkel terecht kom van piekeren en weinig slaap. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te kennen en te weten wat jij nodig hebt om niet overprikkeld te raken. Persoonlijk leiderschap nemen, wat vooral betekent dat je luistert naar je gevoel en je eigen grenzen aangeeft en blijft respecteren.

Wat kan ik doen als ik overprikkeld ben?

Overprikkeling kun je voorkomen, het vraagt om persoonlijk leiderschap, jezelf goed kennen en in verbinding staan met je gevoel. Ik voelde al snel dat ik overprikkeld was, maar had niet de ruimte om me hieraan toe te geven. Ik maakte de keuze om niet naar mijn gevoel te luisteren. Had ik dat wel gedaan, dan had ik andere keuzes gemaakt.

  • Het helpt om tijd voor jezelf te nemen. Op te schrijven hoe jij je voelt en in te checken wat je nodig hebt. Voor mij werkt het om elke avond op te schrijven hoe ik me die dag heb gevoeld. Hierdoor leer ik mijn eigen patronen kennen.
  • Daarnaast helpt het ook om regelmatig ademhalingsoefeningen te doen of te mediteren. Vind je mediteren lastig doe dan een body scan, dit helpt je meer in je lijf te komen en uit je hoofd. Voor mij was de body scan een fijne tool om te leren mediteren.
  • Als je veel last hebt van geluiden draag dan een noisecanceling koptelefoon of oordopjes. Ik ga tegenwoordig altijd naar de stad met mijn koptelefoon op, hierdoor concentreer ik me beter op de boodschappen die ik moet doen.
  • Maak een lijstje van alles dat je moet doen, dus niet alleen de belangrijke dingen, echt alles! Vervolgens ga je prioriteiten stellen, wat moet nu en wat kan later. Wat is er echt belangrijk. Dit geeft ruimte in je hoofd!

Het is vooral belangrijk dat je erachter komt van welke prikkels jij de meeste last hebt en wat er voor jou werkt, want wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken!

Als coach onderzoek ik samen met jou welke voorkeur jij hebt en wat voor jou werkt!