Hoe neem ik leiderschap over mijn toren?

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef staat elk blokje in de toren voor een prikkel of ADD-kenmerk. Deze blokjes vallen uit de toren en zorgen ervoor dat de toren gaat wankelen, maar ze vallen er niet alleen maar uit, we kunnen er ook voor zorgen dat de blokjes weer terug in de toren komen. Op dat moment neem je verantwoordelijkheid en luister je naar je behoeften. Je neemt leiderschap over jouw leven.  

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is het vermogen van een individu om de regie te nemen over zijn of haar eigen leven, doelen, gedragingen en beslissingen. Het draait om zelfsturing, zelfbewustzijn, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties en het beïnvloeden van je eigen leven op een positieve en doelgerichte manier.

Belangrijke elementen van persoonlijk leiderschap zijn onder meer:

  1. Zelfbewustzijn: Het vermogen om jezelf goed te kennen, inclusief je sterke punten, zwakke punten, waarden, overtuigingen en doelen.
  2. Zelfmanagement: Het vermogen om effectief je tijd, energie en middelen te beheren. Dit omvat ook het stellen van prioriteiten en het hanteren van zelfdiscipline.
  3. Verantwoordelijkheid nemen: Het erkennen van je eigen rol in situaties en bereid zijn om verantwoordelijkheid te dragen voor je acties, keuzes en resultaten.
  4. Doelgerichtheid: Het stellen van duidelijke doelen en het nastreven ervan met vastberadenheid en focus.
  5. Zelfmotivatie: Het vermogen om jezelf te motiveren, ook in uitdagende tijden, en door te zetten om je doelen te bereiken.
  6. Effectieve communicatie: Het kunnen communiceren en samenwerken met anderen op een respectvolle, duidelijke en constructieve manier.

Nu lijkt het misschien alsof er overal grip op kunnen krijgen, maar dat is niet zo. Wanneer je ADD of ADHD hebt reageer je impulsief en heb je niet altijd invloed op hoe je handelt. Het is dus lastig om over volledig zelfmanagement te beschikken. Wat we wel kunnen is zelfbewust zijn en verantwoordelijkheid nemen. Deze twee hebben een grote invloed op het weer opbouwen van de toren wanneer er blokjes eruit gevallen zijn.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Als je zelfbewust bent ken je jezelf goed. Je kent jouw ADD, je weet waar jij tegenaan loopt. Een van mijn coachees vertelde mij deze week dat ze zich niet herkent in de lijstjes die ze tegenkomt op social media. “Ik kan wel plannen en ik weet heel goed hoe ik met mijn financiën om moet gaan”, voor iedereen heeft ADD een andere uitwerking. We hebben niet allemaal dezelfde klachten, het kan best zijn dat waar de een niet goed in is juist voor de ander een kracht kan zijn.

Zelf herken ik dat ook, ik heb baat bij structuur en kan me ook goed houden aan mijn eigen structuur. Dat is aan de ene kant mijn kracht, maar aan de andere kant ook mijn valkuil. Ik weet dat wanneer ik mezelf te veel structuur opleg het een averechts effect heeft. Dan voel ik me vast zitten en kan mijn andere kracht, creativiteit, niet tot uiting komen.

Dit is de balans die we nodig hebben en waar zelfbewustzijn een belangrijke rol heeft. Laten we een korte oefening doen. Schrijf voor jezelf eens op:

  • 5 super powers, waar ben jij goed in?  
  • 5 energievreters, wat kost je vooral energie?
  • 5 energie gevers, waar krijg jij energie van?

Leer jezelf kennen, weet waar jij goed in bent en waar je minder goed in bent. Als je dit van jezelf weet kun je jouw balans gaan zoeken. De energievreters zorgen ervoor dat er blokjes uitvallen, maar de energie gevers kunnen ervoor zorgen dat je de blokjes weer terug kan plaatsen.

Om je een voorbeeld te geven:

Voor mij is het heel belangrijk om te blijven sporten en bewegen. Tijdens het sporten komt dopamine vrij wat zorgt voor een geluksgevoel, tevens een stof die door mensen met ADD minder wordt aangemaakt, het is dus des te belangrijker dat we zelf op zoek gaan naar gezonde manieren om dopamine vrij te spelen. Daarnaast komt er endorfine vrij wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Hoe ellendig het ook is om te sporten je gaat je er wel beter door voelen! De endorfine die vrijkomt zorgt voor energie en alertheid die je kan inzetten bij het uitvoeren van taken waar je tegenop ziet. Op de momenten dat ik vastloop in mijn werk, niet lekker in mijn vel zit of te veel aan het nadenken ben ga ik wandelen of sporten. Juist door meer in mijn lijf te gaan zitten word ik rustig en kalm.

Als je je bewust bent van die energievreters en energie gevers kun je verantwoordelijkheid gaan nemen. Je stapt uit de slachtofferrol en gaat keuzes maken en komt in actie. En dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan en dat klopt. Je moet hiervoor jezelf goed kennen, weet waar jouw krachten liggen, wat jouw super powers zijn. Deze krachten kun je inzetten om de energie gevers in te zetten tegen de energievreters. Door je krachten te gebruiken kun je blokjes terugplaatsen in jouw toren en zorg je voor een solide basis.

Conclusie

Wil jij leiderschap tonen over jouw toren, weet dan wie je bent! Maak kennis met jouw ADD, onderzoek waar jouw energievreters, gevers en krachten liggen. Durf eerlijk te zijn hierover!Wil jij leiderschap tonen over jouw toren, weet dan wie je bent! Maak kennis met jouw ADD, onderzoek waar jouw energievreters, gevers en krachten liggen. Durf eerlijk te zijn hierover!

Op het moment dat jij persoonlijk leiderschap toont zul je balans ervaren en veerkrachtig zijn, jouw toren blijft langer staan en het lukt je om sneller blokjes terug te plaatsen.