We noemen het een ommetje, maar eigenlijk is het veel meer. Even een blokje om lopen (lees: minimaal een halfuur bewegen) heeft positieve effecten op ons brein en onze algehele gezondheid. En helemaal voor degene met ADD, want onze dopamine shots zijn belangrijk om op gang te komen en in beweging te blijven.
Beweging stimuleert de afgifte van neurotransmitters, zoals endorfines, serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij stemming, motivatie en beloning. Deze neurotransmitters kunnen het gevoel van welzijn verhogen, stress verminderen en zelfs symptomen van depressie en angst verminderen.
Daarnaast krijg je een betere doorbloeding wat een positief effect heeft op je brein. Dit gebruik ik in mijn coaching. Door te kiezen voor een wandelcoaching ben je in beweging en breng je je brein meer in beweging. Je komt met nieuwe inzichten en de creativiteit gaat vloeien.
Zelf gebruik ik dit vaak als ik vastloop in mijn werk, de momenten waarop ik eigenlijk honderd en één dingen te doen heb, maar nergens aan toe kom. Ik heb mezelf aangeleerd om juist dan het werk neer te leggen en te gaan bewegen. Rond mijn huis heb ik verschillende wandelroutes bedacht van verschillende lengtes, hierdoor kan ik makkelijk een route kiezen passend bij de tijd die ik heb. Na mijn werk op school vind ik het heerlijk om een kortere wandeling te maken. Ik ben dan vaak moe en heb geen zin om een hele boswandeling te maken en stil te staan bij de natuur. De wandeling is vooral bedoeld om even af te schakelen van mijn schooldag en in mijn lijf te komen. Met een podcast op loop ik dan een halfuurtje, precies genoeg om mijn smartwatch tevreden te stellen en mijn gemoedstoestand op peil te brengen.
Op de dagen dat ik als coach werk ga ik liever een lange natuurwandeling maken. De podcast wordt vervangen door een muziekje passend bij mijn gemoedstoestand en ik wandel net even iets sneller en sta net even wat vaker stil bij wat ik zie en wat ik ervaar. Echt even inchecken bij mezelf. Dit is ook het moment waarop mijn blogs vorm krijgen en waarbij ik nieuwe zakelijke ideeën krijg. Het is dus niet helemaal “vrije tijd”, want de tijd krijgt een nuttige invulling. Het is mijn natuurlijke manier van werken.
Voor mensen met ADD is de balans tussen werken, ontspanning en met name beweging heel belangrijk. Door op een natuurlijke manier dopamine aan te maken en hier bewuste keuzes in te maken leer je de regie te pakken over jouw leven. Het helpt je om jouw Jenga toren stevig op te bouwen en recht te laten staan.
Deze week bracht mijn coachee in dat hij zoveel moeite heeft met zijn uitstelgedrag. Hij moet voor zijn werk artikelen schrijven en dit kost hem vaak veel moeite. Hij vertelde mij dat hij plant om ’s ochtends te gaan schrijven, maar uiteindelijk gaat hij pas echt na de middag aan de slag. Achter zijn laptop verspilt hij zijn tijd aan scrollen, gamen en het nieuws lezen. Tijdens de coaching kwamen we erachter dat er verschillende reden waren voor dit uitstelgedrag. Hij gaf aan dat een heel artikel schrijven soms gewoon te groot is om aan te starten, vooral wanneer hij niet goed weet hoe hij zijn verhaal op moet bouwen. Daarnaast kwam er een diepere pijn naar boven, een die in zijn jeugd is ontstaan, waarbij hij het gevoel heeft dat alles meteen perfect moet zijn. Dat terwijl hij het geen probleem vindt als iemand hem feedback geeft op hetgeen dat hij aanlevert. Stapje voor stapje kwamen we er wandelend achter dat hij de taken die hij heeft beter in kleine behapbare stukjes kan opdelen.
Om in actie te komen moet hij niet meteen starten met het hele verhaal, maar eerst kijken naar de opbouw van zijn stukje. Als dat vervolgens staat is het makkelijker om het hele stuk te schrijven.
Daarnaast zijn we gaan kijken naar zijn dopamine. Vroeger lukte het hem ook niet om meteen op gang te komen, zijn omgeving had daar een oordeel over en dat zorgde bij hem voor de overtuiging dat het allemaal in een keer goed moest zijn. Nu hij dat wist begreep hij ook dat dit niet voor hem werkte. Sterker nog het zorgde er juist voor dat hij nog meer ging uitstellen. Door liever naar zijn kleine ik te kijken ontdekte hij dat het soms voor hem geen zin heeft om meteen aan het werk te gaan, hij kan dan beter even naar buiten gaan om een ommetje te maken of even naar de katten om zijn gedachten te verzetten. Hij moet zijn dopamine dan ergens anders vandaan gaan halen en niet uit de videospelletjes of de filmpjes waar je ingezogen wordt en niet meer uitkomt.
Even wat anders doen, even een dopamine shot halen om er vervolgens gebruik van te maken en te knallen!
Voor mij werkt dit dus ook zo, door een ommetje kan ik weer meters maken!
Ben jij benieuwd wat dit voor jou betekent of hoe jij weer de regie kan pakken over jouw leven, neem dan contact op met mij dan kijken we samen naar de toekomst!