Gefeliciteerd! Je hebt niet gekozen!

We zijn zo vaak bezig met de volgende stap, wat je gaat doen na je afstuderen, wanneer je gaat samenwonen als je net een relatie hebt en als je dan eenmaal samenwoont dan verwachten we dat je je gaat voortplanten.

Maar is dat echt relevant? Moeten we constant in beweging zijn? Is die constante drang om te groeien wel echt zo belangrijk?

Een coachee vertelde mij over zijn twijfels over de volgende stap. Hij wilde er graag achter komen waar hij over 5 jaar zou staan. Een prachtig onderwerp om samen in te duiken, enthousiast vertelde hij mij over alle keuzes die er waren. Ik vroeg hem wat belangrijk voor hem is, hij antwoordde: ‘Balans in mijn leven, tijd voor mijn kinderen, een gezonde levensstijl…’ Werk werd niet genoemd en toch was zijn focus tijdens deze coachingsessie werk geweest, een groot inzicht. Zijn mindset was gefocust op groter, meer en het voeden van zijn ego (die zichzelf graag wilde bewijzen).

In theorie zouden we dit een growth mindset kunnen noemen, want de coachee wil meer, wil groeien, zichzelf ontwikkelen en is op zoek naar mogelijkheden. Maar als we verder inzoomen op wat hij echt wil, balans in zijn leven, tijd voor zijn kinderen en familie en een gezonde levensstijl dan betekent deze mindset een fixed mindset. Alles waar hij diep van binnen naar verlangd wordt niet bereikt door meer focus op zijn werk.

Uiteindelijk besloot de coachee te kiezen voor zichzelf, meer tijd voor koffie in de zon, genieten van wat er al is en dankbaar zijn voor wat er is. Dit levert hem een growth mindset op met ruimte voor ontwikkeling en groei.

Groei komt niet van buitenaf. Groei zit in je, je moet er voor werken en je moet durven luisteren naar wat jouw hart je vertelt. Klinkt zweverig, maar ga maar eens na. Wanneer heb jij echt de tijd genomen om te ervaren wat je nodig hebt? Wat voel je? Waar ga jij van glimlachen? Wanneer voel jij de ontspanning? Is dat je werk of zijn het de andere dingen, de kleine dingen?

Twee afstuderende studentes vertelde mij over de vraag die ze niet meer wilde krijgen: Wat ga je doen als je klaar bent met studeren? Ik stelde deze vraag ook en zag de frustratie groeien. Een van hen zei: “Ik weet het nog niet. Ik vind dit een vervelende vraag. Ik ben nu aan het afstuderen en heb nog niet de tijd gehad om na te denken over wat ik hierna wil gaan doen. Dus ik denk dat ik even niks ga doen.”

Een heerlijk eerlijk antwoord, waar ik enthousiast van word.

Even niks doen, om je heen kijken en genieten van wat er is. Wederom een mindset waar ruimte wordt gecreëerd om na te denken en te voelen wat er nodig is.  

Blijf jij doen wat je nu doet? Is dat echt wat je wil? Of weet jij eigenlijk ook niet wat je wil? Samen kunnen we hier tijd voor maken, we bespreken de mogelijkheden en jij krijgt te ruimte om te ervaren wat er is. De focus op wat jij in huis hebt om vervolgens keuzes te kunnen maken voor de toekomst. Ook als blijkt dat het jouw keus is om even niks te doen!