Geluk zit in een klein hoekje, verstopt onder een berg vuile was.

Stel je eens voor dat jouw leven een berg vuile was is. Niet zomaar een berg vuile was, maar een die je aan het eind van de week aan kijkt en waarvan je het liefst weg wil lopen. Tot je uiteindelijk toch maar besluit die enorme berg was weg te werken. Wat kom je dan tegen?

De kleren van je werk, passen die het best bij een sneaker of pump? Hoe was je werkweek? De ene week loop je achter de feiten aan en lijkt er geen eind te komen aan die to-do-lijst en de andere week loop je over van energie. Als die werk outfit kon praten wat zou ze je dan vertellen: ‘Meid ben je nu weer over je grenzen gegaan? Wil je het weer perfect doen? Ben je nu nog niet eerlijk geweest tegen die ene collega?’ Of laten jouw kleren zien dat je gelukkig bent; dat je toch ‘nee’ hebt gezegd tegen je baas, je bent opgekomen voor jezelf en hebt ervoor gekozen om hulp te vragen?

En als je die wasmand om kiepert hoeveel kleren komen er dan uit die je in je vrije tijd aan hebt gehad? Broeken met modder en zand van die strand of boswandeling die je met een vriendin hebt gemaakt. Naar bier stinkende kleren van die fantastische avond in de kroeg. En hoe ziet dat mooie jurkje eruit na die gezellige date?

Hoeveel joggingbroeken mag je deze week wassen? En zijn het deze week de huissokken of wandelsokken die hebben gewonnen? Ben je blijven hangen voor Netflix of heb je ervoor gekozen om als een echte fitgirl naar buiten te gaan om vervolgens te genieten van een koolhydraatarme lunchsalade?

Welke keuzes jij maakt dragen bij aan jouw geluk. Misschien moet je nu lachen als je aan jouw wasmand denkt of je beseft je dat er verdomd weinig kleren in die mand zitten waar jij met een geluksgevoel aan terug denkt.

Wij maken dagelijks tientallen keuzes die bijdrage aan een geluksgevoel. Toch staan we hier vaak niet bij stil. We laten ons leiden door de waan van de dag. Snelle keuzes kunnen ons geluk in de weg zetten. De laatste maanden kwam dit vaak aanbod tijdens coachingsessies. Coachees vertelde over keuzes die ze moesten maken, veelal gericht op werk en doorgroeien. De keuzes die ze vanuit hun hart maakten was er vaak een van stilstaan en genieten. Dankbaarheid is een groot goed, het vergroot je geluksgevoel en maakt je bewust van alles dat er is.

Is dankbaarheid dan de weg naar geluk?  

Niet altijd, maar het helpt je wel bewust te worden van de keuzes die je maakt. Ga maar eens na, welke keuze heb jij vandaag gemaakt vanuit je hart? Zo een die je diep van binnen raakt, waardoor je je krachtiger voelt en je zelfvertrouwen groeit. 

En denk eens terug aan die berg vuile was. Hoe vuil is die was eigenlijk? In welke kleren was je zelfvertrouwen het grootst? Wat deed je toen? Waar ben jij dankbaar voor?