Focus

Focus is niet mijn sterkste kant. Binnen no time gaan mijn gedachten van hot naar her, heb ik nog komkommer, moet de was nog gedaan worden en heb ik dat idee voor die nieuwe training wel opgeschreven. Mijn gedachten gaan van de ene naar de andere kant, maar niet alleen mijn gedachten ook mijn interesse gaat in een golfbeweging en dat is een kenmerk van ADD.

Ongeveer twee jaar geleden wist ik het zeker, ik zou ukelele leren spelen. En als dat dan eenmaal in mijn hoofd zit gaat het ook gebeuren. Omdat mijn ouders beide fanatiek in de muziek zijn, mijn vader schrijft muziek en speelt trombone, gitaar en piano en mijn moeder speelt klarinet, moest mijn ukelele wel een goede zijn. Mijn vader zei: ‘Beter koop je een goed instrument dat mooi klinkt, want dan houd je het langer vol.’ Helaas bleek dat langer vol houden niet helemaal waar. Na weken zoeken, navragen en onderzoeken kocht ik een prachtige ukelele en het geluid is super! Ik begon fanatiek met oefenen. Akkoorden leren, met YouTube video’s meespelen en oefenen, oefenen, oefenen. Mijn doel was om op school de kinderen te kunnen begeleiden met de ukelele. Uiteindelijk heb ik dat een aantal keer gedaan, maar de ukelele ligt ondertussen alweer een aantal maanden te verstoffen op de kast. Mijn interesse is weer bij het volgende…

En dit is niet de eerste keer dat ik zeker wist dat ik een instrument wilde leren bespelen. Ik heb saxofoon-, klarinet- en gitaarlessen gehad. En eigenlijk speel ik nog steeds niet echt iets. Ook met sporten gaat het zo, ik begon met atletiek, heb getennist en zat ook nog een tijdje op zwemles voor volwassenen.

Wanneer ik start met iets nieuws heeft het mijn volledige aandacht en kan ik er veel tijd in stoppen, maar na verloop van tijd gaat het me vervelen en is mijn brein op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ook in mijn werk heb ik periodes waarin ik helemaal op kan gaan in een onderwerp en na een tijdje veranderd dat dan weer. De focus is weg en ik vergeet dat het er is, mijn gedachten zijn verder gegaan.

Mijn coachees geven vaak hetzelfde aan, ik ben zo snel de focus kwijt, ik vergeet wat ik aan het doen was of dan ben ik ineens met iets anders bezig. Het is een kenmerk van ADD en eentje die behoorlijk frustrerend kan zijn als je echt iets af wil maken.

“Focussen betekent eigenlijk ‘scherpstellen’ en heeft alles te maken met je aandacht richten op waar je mee bezig bent. Dat wil zeggen dat je aandacht ergens op concentreert. De kunst daarbij is je niet te laten afleiden.”

www.carrieretijger.nl

Eigenlijk heeft iedereen moeite met het houden van de aandacht op een ding. Iedereen is geneigd om zich af te laten leiden. Er zijn verschillende soorten afleidingen:

  • Dagelijkse beslommeringen (denk aan de was, boodschappen enz.)
  • Negatieve en/of belemmerende gedachten (de saboteur of innerlijke criticus is dan aan het woord)
  • Storende gebeurtenissen (het kan nu niet want…)
  • Prikkels van buitenaf

Die laatste is voor mensen met ADD vaak de grootste afleiding. Ons oog valt op iets anders of er komt een spontaan idee voorbij waar we geen nee tegen kunnen zeggen en we vergeten waar we mee bezig waren. We verliezen de tijd en gaan maar door en door zonder te stoppen. Focus gaat dan vaak gepaard met hyperfocus, waarbij we randzaken totaal uit het oog verliezen. Daar schreef ik eerder dit over.

Maar hoe houd je nou je gedachten bij de les? Hoe zorg je ervoor dat je niet constant van hot naar her rent?

Eerlijk? Ik heb geen idee. Nu ik zonder medicijnen door het leven ga ervaar ik het gebrek aan focus sterker en het enige wat ik kan bedenken is: Ik geef me eraan over, want ik kan er toch niks aan doen. Maar daar heb je natuurlijk niks aan, dus bij deze mijn aanpassingen om om te gaan met het gebrek aan focus. Met de nadruk op mijn aanpassingen, want voor jou kan dat totaal iets anders zijn.

Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb is het accepteren van de ADD en de kenmerken waar ik de meeste frustratie van kreeg. En het verliezen van focus is er daar zeker een van. Tegenwoordig maak ik me niet meer druk om wat anderen van mij denken als ik een tweede keer moet vragen wat ze hebben gezegd, omdat ik simpelweg de eerste keer niet heb geluisterd. Ik vertel dat mijn ADD-brein even met iets anders bezig was en dat ik graag wil horen wat ze zeiden. Ik hou er rekening mee dat als ik ga poetsen of opruimen er zich iets voor kan doen wat dan mijn focus nodig heeft. Zo kan het makkelijk gebeuren dat ik tijdens het opruimen foto’s tegenkom en dan een uur later tot het besef kom dat ik aan het opruimen was. Wanneer dat besef komt weet ik mezelf aan te spreken en terug te gaan naar de taak waar ik mee bezig was.

Verder heb ik geleerd dat een Marie Kondo, ja de opruim goeroe, achtige manier van to-do-lijstjes maken voor mij erg goed werkt. Ik zet er namelijk alles op, van de boodschappen tot mijn werk. Dat lijstje bekijk ik dagelijks, maar ik doe niet alles op 1 dag. Aan het begin van de week plan ik wat er moet gebeuren. Daarnaast heb ik voor mijn werk een jaarplanning, en dit vraagt om een proactieve houding en doorzettingsvermogen, ik kijk dus ook maandelijks op de jaarplanning om te kijken wat eraan komt. Zo kan ik bepaalde zaken op tijd inplannen, zodat ik taken niet in een keer op het laatste moment hoef te doen. Een blog schrijf ik een week voordat hij online gaat, de week dat hij online gaat verbeter ik hem en dan pas gaat hij online. De kwaliteit is hierdoor verbeterd en ik loop niet meer achter de feiten aan.

En nogmaals dit zijn de dingen die voor mij werken en geen idee of ze voor jou ook zo werken. Mocht je graag je eigen manier ontdekken dan nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek en wie weet heb jij over een aantal maanden jouw eigen werkwijze gevonden!