Leiderschap in ADD

Hoe komt het dat jij eigenlijk zo goed met je ADD om kan gaan? Een van de meest gestelde vragen het afgelopen jaar. Vaak krijg ik dan ook nog te horen van mensen dat ze mijn ADD helemaal niet zien, nou dat is heel logisch. ADD is geen fysieke afwijking die voor iedereen zichtbaar is, ADD speelt zich vooral af in onze hersenen. Het maakt dat we of een hele korte spanningsboog hebben of juist in een hyperfocus belanden waar we niet meer uit kunnen komen. Ik leg ADD uit alsof we de remvloeistof missen in onze hersenen. Die remvloeistof zorgt ervoor dat zaken een logische plek krijgen en niet, zoals bij mensen met ADD, in een chaos veranderen, waardoor we geen overzicht meer hebben en overprikkeld raken door ervaringen van buitenaf of gedachten die ronddwalen.

Om maar meteen tot de kern te komen, ik heb nog steeds last van mijn ADD kenmerken. Dagelijks loop ik tegen zaken aan, waardoor ik me gefrustreerd, boos of me er lamgeslagen door voel. Ook al plan ik me suf er zijn genoeg dagen dat ik me laat afleiden door Instagram of ik blijf vastgeplakt aan de bank, omdat ik simpelweg niet weet hoe en waar ik moet starten met alles wat er nog moet gebeuren. ADD is een b**** die ineens naast je komt zitten en je vertelt dat je nu helemaal niks meer kan. De interne conversatie die ik dan met mezelf heb is frustrerend. Ik weet dat ik op moet staan en iets moet gaan doen, maar mijn lijf lijkt in een soort bevroren toestand. Voor mensen zonder ADD zal dit misschien klinken als een slecht excuus, maar het is verschrikkelijk. Wetende dat er zoveel nog gedaan moet worden en nergens aan toekomen is om te janken.

Die dagen zijn er dus ook, helaas, maar verder heb ik de ADD best goed onder controle en dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling van mijn persoonlijke leiderschap. Persoonlijk leiderschap heeft alles te maken met het luisteren naar je gedachten, emotie en fysieke gestel. Je staat in contact met je lijf en je bent je bewust van de dingen die jij ervaart en hoe jij emotioneel daarop reageert. Daar stem je je gedrag op af en dat gedrag heeft weer een uitwerking op je omgeving.

De afgelopen jaren heb ik veel tijd besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Wie ben ik eigenlijk en wat verlang ik vanuit mijn hart? Die vragen zijn voor mij de essentie van persoonlijk leiderschap. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik het coachen van volwassenen een prettige afwisseling vind naast het lesgeven aan kinderen. Sterker nog het begeleiden van volwassenen heeft mijn voorkeur gekregen en het lesgeven voelt voor mij nu als een hobby, waar ik dan weer energie van krijg.

Toen ik mijn eigen coachingspraktijk startte moest ik leren om die twee zaken te combineren. In het begin waren het heel veel ballen hoog houden, de angst om daaraan onderdoor te gaan was groot. Vooral de overtuiging dat ik dat niet zou kunnen door mijn ADD was een valkuil om op te geven. Maar door juist niet op te geven en vol te vertrouwen op mijn kunnen leerde ik te luisteren naar mijn lijf, naar mijn gevoel en naar mijn emotie. Ik leerde dat er seintjes kwamen die mij vertelde dat ik rust nodig had of dat ik niet op het juiste pad zat.

Tijdens de training “Leiderschap vanuit het hart” maakte ik kennis met mijn saboteur, de innerlijke criticus, het stemmetje dat maar bleven vertellen dat ik niet goed genoeg was. Door die stem te herkennen kan ik nu ook besluiten om er niet naar te luisteren en iets juist wel te doen. Er is veel meer vertrouwen ontstaan in mijn eigen kunnen en mijn kwaliteiten. Daarnaast maak je tijdens de training een mooie reis vanuit je hoofd naar je hart. Je leert hoe je je emoties kan herkennen en wat die emoties jou vertellen. Als je daarnaar leert luisteren kun je je gedrag aanpassen. En dat is precies wat ik nu ook doe.

Ik check regelmatig bij mezelf in, past dit, heb ik hier ruimte voor en wat levert het mij op. Pas als ik volmondig “ja” kan zeggen en voel dat het echt goed zit ga ik er mee door.

De training die ik afgelopen jaar volgde “Meesterlijk Leiderschap” is een vervolg op de training “Leiderschap vanuit het hart”. Deze training heeft het boek van Stephen Covey “De zeven eigenschappen van persoonlijk leiderschap” als leidraad. Covey begint met het einde vooraan. Ik schreef een Master Goal met de doelen die ik binnen 8 maanden wilde behalen. Ik leerde proactief te zijn en hoe ik mijn gedrag kon veranderen. Er zijn verschillende structuren die ik mezelf heb aangeleerd en waarbij ik me “gezonder” voel, zo douche ik dagelijks koud af, eet ik (tijdelijk) geen suikers en mediteer ik minimaal 5 keer per week. En dit voelt voor mij dus niet als een grote verandering, het zijn kleine aanpassingen die ik heb gedaan om me beter, sterker en gezonder te voelen. Met het nieuwe jaar op komst ga ik reflecteren op wat ik dit jaar allemaal heb gedaan en wat wil ik volgend jaar bereiken. Welke doelen heb ik, zowel privé als zakelijk. Door hier bewust stil bij te staan maak ik een plan voor mezelf, een plan wat realistisch en meetbaar is, maar het allerbelangrijkste is dat ik verantwoordelijk ben om dat plan te laten slagen.

Dus als je wil weten hoe je leiderschap in ADD krijgt, dan begin bij jezelf, wat heb jij nodig om hier te komen? En mocht je dat lastig vinden, dan kunnen we altijd samen kijken wat de mogelijkheden zijn voor jou!

De training “Leiderschap vanuit het hart” wordt aangeboden door Intention, centrum voor leiderschap en coaching. In 2023 wordt de training weer een aantal keer aangeboden en tijdens 2 trainingen ben ik aanwezig als co-trainer. Wil jij deze ervaring niet missen neem dan eens een kijkje op de website van Intention en mocht je vragen hebben of interesse hebben om deel te nemen dan kun je contact opnemen met mij!