Zeker over onzekerheid

Onzekerheid, is er iemand die dit niet kent?

 

Voor mij betekent onzekerheid de twijfel of je het goed doet of je wel goed genoeg bent. Ik vraag mezelf vaak af of ik het wel goed heb gedaan, heb ik wel de juiste keus gemaakt? Heb ik wel het goede gedaan? Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg voor wat ik ga doen? Daarnaast streef ik naar perfectie, al haak ik meestal af voor ik de (in mijn ogen) perfectie bereikt heb. Wat mij betreft kan het altijd beter en is er altijd ruimte voor verbetering. Dit zie ik als mijn kracht, ik wil graag in ontwikkeling blijven.

 

Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd om bewust na te gaan wat haalbaar is voor mij. Een schooldirecteur zei ooit tegen mij: ‘Je werkt binnen een kader. Je moet afwegen wat haalbaar is binnen de gegeven tijd en de beschikbare middelen.’ Dan is het realistisch en dat kun je dan “perfect” doen. Met deze woorden in mijn achterhoofd maak ik vaak keuzes waar ik mij goed bij voel.

 

Toch merk ik dat de onzekerheid niet perse minder wordt, ook al maak ik bewuste keuzes. In mijn master goal heb ik het onderwerp ook genoemd. Ik zou graag zelfverzekerder willen zijn en meer vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen. Tijdens mijn laatste coachingsgesprek met mijn coach heb ik het onderwerp ingebracht. Aangezien de zakelijke doelen redelijk voor de wind gaan werd het tijd om dit onderwerp aan te snijden, geloof mij dat is niet altijd eenvoudig. Je weet dat je dan diep moet gaan.

 

Ook nu kost het me meer moeite dan verwacht om met de juiste woorden mijn gevoel op papier te zetten. Ik ben niet opzoek naar een zweverig jankstuk of zielig doenerij. Nee ik wil dit delen, omdat dit mijn manier is om mijn onzekerheid te omarmen. Ik wil het namelijk beetpakken, optillen en onder mijn arm meedragen zodat ik hem kan showen wanneer ik me onzeker voel.

 

Waar ik vooral last van heb is het feit dat andere mij graag wijzen op mijn onzekerheid. Ze zeggen dan, waarom ben je zo onzeker? Of je hoeft niet zo onzeker te zijn! Alsof ik ervoor kies om onzeker te zijn! Alsof ik het handig vind om op dat moment onzeker te zijn. En tot overmaat van ramp voel ik me door de woorden van de ander krimpen, terwijl in mijn ogen het zelfvertrouwen van de ander groeit voel ik me kleiner dan ooit.

 

Nu weet ik dat ik de ander niet kan veranderen, maar ik kan wel mijn eigen gedrag veranderen. Tijdens het coachingsgesprek kwam ik erachter dat ik onzekerheid mooi vind. Want als je onzeker bent en je weet wanneer je onzeker bent dan betekent het dat je iets heel belangrijk vindt, dat je er iets om geeft. Ik wil ook graag weten of ik het fout heb gedaan, ik vermijd graag conflicten en zet daarom mijn fouten graag recht. Het gaat er bij onzekerheid om wat je ermee doet.

 

Mijn onzekerheid staat mij niet in de weg om nieuwe dingen te proberen en te doen. Ik ga uitdagingen niet uit de weg. Mijn onzekerheid zorgt ervoor dat ik vaker iemand nodig heb ik die ik kan vertrouwen voor het geval het mis gaat. Mijn coach* is mijn vangnet. Als ik val ga ik met haar in gesprek en zal ik zelf weer overeind komen.

 

Het zelf overeind komen is een van de kenmerken van transformationeel coachen. Door de coachee te begeleiden in het vinden van zijn eigen oplossing zal hij in het vervolg zijn eigen val op kunnen vangen. Ik vergelijk het transformationeel coachen vaak met het leren bij kinderen. Je kan altijd de veters van een kind blijven strikken, maar wanneer je hem begeleidt in het strikken van zijn eigen veters en het hem zelf laat doen zal hij het leren. En natuurlijk lukt dat niet in een keer. Dit heeft tijd en oefening nodig.

 

Zo is voor mij het uitspreken van mijn onzekerheid in de situatie zelf mijn actiepunt geworden. Ik benoem wanneer ik onzeker ben en hoe ik daarmee om ga en mijn onzekerheid mag er zijn. Door mezelf op deze manier kwetsbaar op te stellen ga ik me zelfverzekerder voelen en dat draagt bij aan mijn zelfvertrouwen.

 

In de tedtalk ‘De kracht van kwetsbaarheid’ legt Brené Brown uit hoe krachtig het kan zijn als je jezelf kwetsbaar opstelt.

 

Ben jij ook onzeker en wil je hiermee aan de slag laat het me weten! Ik maak graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook voor meer informatie over transformationeel coachen kun je contact opnemen.

 

***

 

*Tijdens de opleiding Co-creatie zit je in een supervisie groep. Mijn supervisie groep bestaat uit mijn coach en ik. Wij coachen elkaar 2x per maand, bij elke coaching in een supervisie coach aanwezig. Na de coaching geven we elkaar feedback en ontvangen we feedback van de supervisie coach.

Leuk weetje! Ook ik ga me laten opleiden tot supervisie coach!