Van goede voornemens naar behaalde doelen!

Je herkent het wel, de klok slaat 12 uur, het vuurwerk knalt de lucht in, de oliebollen komen je neus uit en je licht aangeschoten buurman vraagt of je nog goede voornemens hebt. De bubbels razen door je hoofd en je hersenen proberen de vraag door de bubbels heen te beantwoorden. Natuurlijk heb je voornemens, want dit jaar heb je besloten om alles anders te doen.

Eindelijk gebruik maken van dat peperdure abonnement op de sportschool, de recepten voor het veganistische keto dieet liggen in de printer op je werk, een nieuwe lege agenda hangt klaar in de keuken, je bent vastbesloten; Dit jaar ga ik er een succes van maken! In geuren en kleuren vertel je de buurman, die met zijn gedachten bij de volgende fles champagne is, wat je plannen zijn voor het komende jaar. Dit magische jaar, 2020, de symmetrie in het jaartal stelt je gerust. Je raast door over kilo’s, fitgirls, me-time en de perfecte “work-life balance”. Ondertussen staat de buurman op en wenst je succes met je voornemens en met een tevreden gevoel en een lichte roes in je hoofd vier je het nieuwe jaar. Jouw jaar.

En dan is het 2 januari, vandaag zou je echt beginnen. Je sleurt jezelf je bed uit, want de eerste les in die fantastische sportschool is een feit. Strompelend in je sportlegging trek je de koelkast open om tot de conclusie te komen dat je koelkast vol ligt met vlees dat je op de valreep toch nog even gekocht hebt bij die ambachtelijke slager in stad. Je besluit om het veganistische stuk van je keto dieet-voornemen te laten voor wat het is. Dat is dan voor volgend jaar.

De les in de sportschool bevalt goed en je besluit dat dit wel gaat lukken. Terug thuis open je de app van de sportschool, pakt je agenda erbij en bekijkt het sportrooster voor volgende week. Leuke les, maar te vroeg. Leuke les, maar dan heb ik een afspraak. Leuke les, maar in het weekend sport ik niet. Leuke les, maar dan moet ik echt een andere broek hebben en daar heb ik nu echt even geen tijd/geld voor. Oké volgende week sporten wordt ‘m niet…

De vakantie is voorbij en met hernieuwde energie en een licht hoofdpijntje van dat laatste nieuwjaarsborreltje klap je de laptop op je werk open. Het eerste wat je doet is je digitale agenda openen. Heerlijk zo’n lege agenda! Maandag op tijd naar huis voor een etentje met vriendinnen, woensdag filmavond met je vriend en dit weekend maak je tijd voor een bezoek aan je ouders. Work-life balance: check! Volgende stap, e-mail. Je was even vergeten dat de inbox na een paar dagen vrij altijd meteen weer uitpuilt. Je scrolt door de onderwerpen en klikt op de uitnodiging voor een meeting met je baas. Woensdagavond 20:00u, eten met die ene klant waar het contact net even wat minder was. Hier kun je echt niet onderuit. Snel stuur je je vriend een berichtje dat de filmavond niet gaat lukken, dat begrijpt hij vast wel. Je besluit dat je de volgende keer echt een ander keus maakt, dit is een uitzondering! Of toch niet?

 

Herkenbaar? Of lukt het je misschien toch om die eerste maand vol te houden?

 

Voornemen: Het plan hebben… (Bron: Dikke van Dale)

 

Een plan hebben is goed, maar een plan met een doel hebben is nog beter. Want wat is de reden dat je voor deze voornemens kiest? Wat wil je bereiken? Wat levert het je op?

Een voornemen is enkel een plan. Natuurlijk is het super als je elke week naar de sportschool gaat. En natuurlijk ga je daar veel mee bereiken, maar hoe zorg je ervoor dat je het vol blijft houden? Het stellen van doelen werkt motiverend, zorgt voor focus en zorgt ervoor dat je bewuste keuzes kunt maken die bijdragen aan het behalen van die doelen.

 

Dr. Stephen Covey is gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling en schrijver van het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Covey noemt 7 eigenschappen die leiden tot effectief leiderschap en bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling. Op 1 staat, wees proactief. Dus het hebben van goede voornemens is een mooi begin, dus op naar eigenschap 2: begin met het eind in gedachten. De boodschap van Covey luidt: denk na over de vraag waar je heen wilt. Ontwikkel een helder beeld van je bestemming. Covey stelt hiertoe de morbide vraag: “Wat zou je willen dat men tijdens je grafrede over je zegt?” En als je dat dan weet: richt je leven dan ook zo in dat dat ook werkelijk gebeurt. (Bron: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.)

 

Door het eindpunt helder te verwoorden word je verantwoordelijk voor al het gedrag dat daartoe leidt. Dus als je dan vindt dat je moet sporten en je denkt dat je dat beter niet in het weekend kan doen is dat een bewuste keus waarvoor jij de verantwoordelijkheid draagt. Belangrijk is om je te realiseren wat er zou gebeuren als je besluit toch in het weekend naar de sportschool te gaan (prioriteiten stellen, eigenschap 3 volgens Covey). Wat levert dat je op? Wat ervaar je bij de gedachten dat je die keuze zou maken?

 

Het stellen van doelen is voor mij de leidraad van een coachingstraject. Jij wordt verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Ik begeleid jou in het beter begrijpen van de doelen die je stelt en de keuzes die jij wil maken. Daarnaast verkennen we samen de mogelijkheden en onderzoeken we wat die voor jou betekenen, zodat jij uiteindelijk de juiste keuzes kunt maken.

En welke keuzes dat zijn is voor iedereen anders, maar het zal altijd een keuze zijn die bijdraagt aan het behalen van jouw doelen voor het komende jaar. En dan heeft 2020 toch iets magisch!

 

Dus wil jij die goede voornemens omzetten in heldere doelen en heb je behoefte aan iemand die jou begeleidt bij het behalen van die doelen. Neem dan nu contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! Dan zorgen we samen voor een geslaagd 2020!