Wat als ik de leiding neem?

Leiding geven of leiding nemen of een leider zijn? Wat betekent dit eigenlijk voor mij? Wanneer neem ik de leiding? Of wanneer geef ik leiding? Of ben ik dan toch die leider?

 

Er zijn zoveel invullingen van leiderschap.

  1. Leiderschap is wanneer een individu een groep van individuen beïnvloed om een bepaald doel te bereiken.
  2. Aanvoerderschap.
  3. Leiderschap is de positie die een leider in een bepaalde groep neemt. De leider probeert de beoogde doelen te bereiken, en de leden van de groep handelen onder zijn verantwoordelijkheid.
  4. Leiderschap is de positie die een leider neemt in een groep.

Dit zijn 4 verschillende invullingen van leiderschap. En als ik dit als uitgangspunt neem van leiderschap dan horen deze uitspraken niet bij mij. En dat is een overtuiging. Want ik heb mijn leiderschapskwaliteiten nodig. Leiderschap vanuit het hart. Leiderschap vanuit mijn kernwaarden, leiderschap om mijn coachees beter te kunnen begeleiden. Leiderschap om doelen te bereiken. Maar de overtuiging staat mij in de weg.

 

Een tijd geleden zei mijn vader dat ik nog steeds om bevestiging vroeg. Ik dacht dat hij mij onzeker vond. Dat dacht ik, maar begon te twijfelen of hij dat bedoelde. Want ik vertelde over werk waar ik trots op ben. En ik wil graag dat mijn ouders weten dat ik trots ben op wat ik doe. Dus vertel ik dat, maar als mijn vader dat ziet als vragen om bevestiging dan gaat het zijn doel voorbij. Ik besloot mijn vader te bellen en te vragen wat hij bedoelde. En dat had ik veel eerder moeten doen. Ik vroeg wat hij bedoelde, ik vertelde over mijn trots. En toen zei hij: “Trots zijn op iets wat we zelf hebben bereikt, daar zijn wij niet goed in.” En daar sloeg hij de spijker op zijn kop.

Nu zijn we een paar maanden verder en blijft het ‘gevoel van trots’ in mijn gedachten…spoken. Wanneer zeg ik eigenlijk dat ik trots ben? Hoe komt het dat ik dat niet mag voelen? Overtuiging 2; ik mag het gevoel van trots niet uitspreken of ervan genieten.

Deze twee overtuigingen zijn tijdens de training leiderschap vanuit het hart voorbij gekomen. Niet letterlijk, besef ik me nu. Maar wel onderliggend. Waar ik continue naar opzoek ben is vertrouwen, veiligheid en rechtvaardigheid. De angst om te falen of om niet goed genoeg gevonden te worden is groot. En dat is wat er gebeurt als ik trots ben. Want misschien vindt iemand anders het wel verschrikkelijk wat ik doe, of nog erger wordt ik arrogant gevonden. Ik realiseer me nu dat wat ik ervaar trots is, daar kan ik niet omheen. En dat mag er zijn.

 

Dat je mag ervaren wat er is, wat je voelt vanuit je hart is fijn. Tijdens de training voelde ik rust, ik mag zijn. En als ik mag zijn, dan kan ik leiderschap tonen. Leiderschap vanuit mijn hart, mijn kernwaarden voorop, mijn intenties goed. En dat is het leiderschap dat bij mij past.

 

Dus ik ga mezelf groter maken, ik mag er zijn, leiderschap tonen. En hiermee ga ik mensen begeleiden zodat ook zij groter kunnen worden, vanuit het hart!