Toren in je hoofd

De toren in je hoofd, we hebben hem allemaal. Voor mij is het de tool om uit te leggen hoe mijn ADD brein werkt, het visualiseert hoe de ADD werkt. Toch is het niet zo dat alleen mensen met ADD of ADHD zo’n toren in hun hoofd hebben, ik denk dat iedereen zo’n toren heeft alleen werkt de toren bij iedereen anders. En als jij weet hoe jouw toren werkt pak je de verantwoordelijkheid over jouw leven en laat je persoonlijk leiderschap zien.

In deze blog zal ik omschrijven hoe de toren in je hoofd werkt en waar hij voor staat en in de volgende blog zal ik dieper ingaan op het nemen van leiderschap over jouw toren.

De Jenga toren

Toen ik 15 jaar geleden de diagnose ADD kreeg kom ik niet goed uit te leggen wat de ADD nu eigenlijk doet of wat er allemaal bij hoort. Ik vertelde mensen dat ik snel afgeleid was, dat ik snel boos kon worden en dat het nogal druk is in mijn hoofd. Vaak kreeg ik dan terug dat iedereen daar toch wel eens last van heeft, en heb je niet “gewoon” een burn out. Toch voelde het voor mij anders, het was meer dan dat, maar ik begreep nog niet precies hoe en wat de ADD nu eigenlijk was. Pas 10 jaar later begon ik echt te begrijpen hoe de ADD bij mij werkt, wat er allemaal bij hoorde, hoe het mij belemmerd, wat de voordelen zijn en hoe ik uit de slachtofferrol blijf.

Toen ik me verder ging ontwikkelen als coach voor mensen met ADD begon ik mijn eigen ADD beter te begrijpen. Ik kon steeds beter onder woorden brengen wat de ADD voor mij betekende en leerde meer over de verschillende kenmerken van ADD. Ik had behoefte aan een metafoor die de ADD visueel kon maken, om uit te leggen wat ik doe tijdens een coachingstraject en visueel te maken wat het de coachee oplevert. Ondertussen heb ik me verder ontwikkeld als coach en zie ik dat niet alleen de coachees met ADD zo’n Jenga toren in hun hoofd hebben, maar dat iedereen zichzelf hierin kan herkennen. Het is voor mij de metafoor om inzicht te krijgen in jezelf, om persoonlijk leiderschap te ervaren en verantwoordelijkheid te nemen.

Hoe zit het nou met die toren?

Iedereen kent het spelletje Jenga wel. Je bouwt een toren en om de beurt haal je een blokje uit de toren, degene die het blokje uit de toren haalt waardoor hij instort heeft verloren. De blokjes hebben verschillende afmetingen, waardoor er sommige makkelijker uitgaan dan anderen.

Die toren vergelijk ik met het leven of dat wat je brein aan kan. Je hoort mensen wel eens zeggen “Ik heb de touwtjes in handen” of “ik kan alle ballen hooghouden”, wat ik dan hoor is: Mijn toren staat stabiel en stevig. Wat niet meer betekent dat de toren is opgebouwd en als er een blokje uitgaat valt niet meteen de hele toren om. Je bent dan in controle of in balans, net wat jij liever hebt.

Nu zijn er gedurende de dag allerlei gebeurtenissen, emoties en overtuigingen die invloed hebben op jouw toren. Je moet bijvoorbeeld enorm haasten om de kinderen op tijd op school te krijgen en precies op dat moment laat je een pak melk op de grond kapotvallen. Dit heeft invloed op je gemoedstoestand, er verdwijnt een blokje uit de toren. Vervolgens moet je door de drukte heen naar je werk, de drukte zorgt ervoor dat er weer een blokje uitgaat. Dan kom je op je werk aan en ga je je voorbereiden op een presentatie die je ’s middags mag geven. Best spannend allemaal, want je doet dit voor het eerst alleen en zelfs jouw leidinggevende komt een kijkje nemen. Er verdwijnen een aantal blokjes uit je toren.

Gedurende de dag verdwijnen er blokjes uit de toren en je merkt dat, ondanks de successen, jouw toren steeds meer blokjes mist. De toren begint te wankelen en je ervaart een bepaalde onrust. Deze onrust kost energie en haalt je uit balans. De toren wankelt en is uit balans, als je niet uitkijkt valt de toren om.

Wanneer er blokjes uitgaan en wat er gebeurt als de toren omvalt is voor iedereen anders.

Ik verlies blokjes door veranderingen, onverwachte gebeurtenissen, dingen die fout gaan en prikkels (vooral geluid). En als er te veel blokjes uit mijn toren vallen, dan voel ik onrust en boosheid. Dit kost energie en uiteindelijk voel ik me oververmoeid. Mijn lichaam geeft dan een duidelijk signaal.

Gelukkig zijn er ook manieren om de blokjes terug te plaatsen, waardoor de toren niet omvalt en blijft staan. Dit doe je door goed naar je lichaam te luisteren!

Wat levert het kennen van je toren je op?

Als je inzicht krijgt in jouw blokjes en vooral wanneer je ze verliest en hoe je ervoor kan zorgen dat je verloren blokjes weer terugplaatst ga je meer balans ervaren. Je voelt je steviger staan, meer gegrond. En misschien wel de belangrijkste je wordt veerkrachtiger, je weet beter om te gaan met tegenslagen hierdoor ervaar je meer rust en ruimte voor het bereiken van jouw doelen!

Volgende keer meer over de metafoor van de toren, persoonlijk leiderschap en het opbouwen van de toren.

Kun je niet wachten en wil je meer inzicht in jouw toren? Laat het me weten, dan gaan we samen onderzoeken hoe jouw toren opgebouwd is!