Oud worden kan altijd nog…

Een quote van mijn collega die vooral heel veel leuke dingen doet en maar hoopt om niet oud te worden. Helaas voor haar wordt ook zij oud en blijken de behoefte en verwachtingen van het hebben van een leuke avond daarmee ook te veranderen.

Hoe ouder we worden hoe meer onze behoeften veranderen. We willen andere dingen, het leven vraagt wat anders van ons. Ik dacht eerst dat dit kwam doordat ik moeder was en de zorg voor een negenjarige soms best veel van mij vraagt, maar ook mijn kinderloze beste vriendin vertelde dat ze toch andere dingen leuk vindt dan 10 jaar geleden.

Waar we 10 jaar geleden nog vrolijk wekelijks alle kroegen af gingen verkiezen we nu een restaurant boven de dampende kroeg en duren vrijdagmiddagborrels niet meer tot in de vroege uurtjes, maar verplaatsen die borrels naar zaterdagen en zondagen. De kinderen kunnen erbij zijn en je ligt toch net wat eerder in bed. Nu wil ik niet als een oude muts klinken, maar ik ben soms echt blij met mijn avondje alleen thuis op de bank. Mijn ADD-brein gaat hier heel goed op!

Toch vergeten we ons vaak aan te passen en blijven we onszelf vasthouden aan dat wat ooit was. We vechten tegen het ouder worden. Hierdoor ontstaat frictie en frictie kost energie, energie die je beter kan stoppen in de dingen waar je écht gelukkig van wordt, zoals misschien wel dat avondje op de bank. Je aanpassen aan je behoefte, in plaats van de behoefte maar in toom houden, alles om niet ouder te lijken.

Ondanks dat mijn ADD-brein enorm kan genieten van op tijd naar bed gaan en vroeg uit de veren om te sporten heb ik ook geleerd om juist regelmatig tot het gaatje te gaan. En met tot het gaatje gaan bedoel ik, de stad in, de hort op, een biertje te veel en in een roesje naar huis lopen in de vroege uurtjes om je de dag daarna weer te realiseren dat je hier echt te oud voor bent. Heerlijk vind ik het! Maar zeker niet elke week, want ondertussen heb ik geleerd dat voeding een enorme invloed heeft op mijn ADD. Als ik dagen achter elkaar veel alcohol drink dan kan ik daar niet meer zo goed tegen als vroeger, al denk ik niet dat ik er ooit echt goed tegen kon. Ik heb na het drinken van alcohol meer last van de ADD kenmerken.

Uiteindelijk gaat het allemaal om keuzes maken, wat geeft energie, waar word je gelukkig van en simpelweg wat voelt goed. Om die keuzes te kunnen maken zou je naar je gevoel kunnen luisteren. Wat is het dat jij vanuit jouw hart verlangt? En welke gedachten belemmeren jou om daadwerkelijk dat verlangen te kunnen vervullen? Als je daarachter bent kun je jouw pad gaan volgen, je voelt de energie weer stromen en hebt de regie over jouw leven!

Wacht niet langer, kom nu in actie! En als je het fijn vindt dan kunnen we samen onderzoeken wat voor jou werkt en hoe jij weer de regisseur wordt van jouw leven!