Nachtuil of vroege vogel?

Ben jij een ochtendmens of een avondmens? Wanneer presteer jij het beste? Word je uitgeslapen wakker of draai jij je liever nog een keer om? Krijg jij na 12 uur zin om iets te gaan doen of kruip je dan liever onder de wol? Of lig je al in bed?

Het houdt ons bezig die biologische klok. Ik heb dit altijd een gek fenomeen gevonden, want ik hou ervan om laat naar bed te gaan en voel me dan ook niet moe ’s avonds. Toch betekent dat niet altijd dat ik ’s ochtends moe wakker wordt. Wanneer ik in mijn ritme zit kan ik prima om middernacht gaan slapen en om 7 uur ’s ochtends fit aan mijn ontbijtje zitten. Toch zijn er ook dagen dat ik om half 11 al op de bank lig te slapen en mijn slaap echt nodig heb. Wat mij betreft is het hele avondmens ochtendmens dus niet iets dat vast hoeft te staan. 

Wat maakt dat we onszelf altijd in hokjes willen plaatsen? Is het leven dan echt zo zwart-wit?

Een tijd geleden merkte ik dat ik op sommige dagen echt kon vlammen als het ging om werk. De to-do-lijst was binnen no time afgerond en alles verliep vlotjes. Terwijl op andere dagen ik niet tot werken kwam, afgeleid door bijzaken, geen creativiteit, gefrustreerd door wat ik van mezelf moest doen. En de pieken waarbij ik ineens wilde werken op “abnormale” tijden, ’s avonds om 11 uur ideeën uitwerken, zondagochtend uren werken aan mijn lessen voor maandag. Alles zonder weerstand.

Dat was het moment dat ik realiseerde dat ik beter moest luisteren naar mezelf, intuïtief weet ik wanneer het moment daar is. Tegelijkertijd kwam daarmee ook de paniek, want met eigen coaching praktijk, een baan in het onderwijs en een zoontje van 7 is het lastig volledig intuïtief te werken. Er zijn momenten dat ik wel wil werken, maar als zoonlief dan net met een vriendje gillend door het huis rent gaat dat toch lastig.

Hoe werkt dat intuïtief werken dan in de praktijk?

Intuïtief werken klinkt voor mij nog steeds vaag en praktisch onhaalbaar, daarom ging ik op onderzoek uit. Tijdens mijn zoektocht kwam ik Lena Rentschler tegen, zij schreef het boek “De nieuwe vrouw” waarin ze uitleg geeft over female timemanagement. Ze schrijft over de maandelijkse cyclus waar vrouwen doorheen gaan. Elke fase van de maandelijkse cyclus verandert onze energie, zowel fysiek, emotioneel als mentaal gaan we door deze verschillende fases. Wanneer je deze fases bij jezelf leert herkennen kun je inspelen op de behoefte die er op dat moment ontstaat. Daarnaast geeft ze tips die passen bij energie per fase en welke werkzaamheden daar het beste bij passen. Je leert naar je lijf te luisteren en de behoefte die je op dat moment ervaart.

Ik denk dat de meeste vrouwen zichzelf wel herkennen als ik vertel dat we maandelijks een periode hebben waarin we geïrriteerd, ongeduldig en kribbig zijn. Een fase waarbij ik altijd nog extra streng voor mezelf was, wat natuurlijk averechts werkt. Lena heeft mij liefdevoller naar mezelf laten kijken, door beter te accepteren wat mijn behoefte is en wat ik intuïtief ervaar kan ik beter keuzes maken. Zo waardevol en oh zo lastig… Vooral als je voor een baas werkt waarbij je niet even een extra uurtje vrij kan nemen voor een magnesium bad als je daar behoefte aan hebt. Of wanneer de periode van verslagen schrijven precies tegelijk met je menstruatie valt.

Maar hoe dan wel?

Tja, dat is toch echt voor iedereen anders. Intuïtief werken heeft mij veel gebracht, ik ben creatiever en doelgerichter geworden. Het lukt me beter om mijn doelen te halen. Daarnaast ben ik de fases van mijn maandelijkse cyclus beter in kaart aan het brengen. Ik schrijf op hoe ik me voel fysiek, emotioneel en mentaal en schrijf de behoefte op die ik voel (Lena heeft hier een gratis tool voor op haar website). Op die manier probeer ik erachter te komen wat voor mij werkt en dat gaat echt niet van de een op de andere dag, dat heeft tijd nodig.

Intuïtief betekent voor mij ook dat ik mijn hart volg. Iets wat ik iedereen gun! Als je goed onderzoekt wat jij wil, wat jouw doelen zijn en alle bullshit daar omheen weghaalt wordt het makkelijker om keuzes te maken. Jouw productiviteit komt dan helemaal tot zijn recht!

Er is dus geen goed of fout, er is geen ochtendmens of avondmens er is alleen dat mens dat je elke ochtend aankijkt in de spiegel en waar je het de rest van jouw leven mee moet doen. Dus waar wacht je nog op?

Sta op en luister naar je hart, maak keuzes en ga op je doel af!