Ik ben bang voor krokodillen onder mijn bed

Als ik je nu zou vragen waar ben jij bang voor, dan krijg ik waarschijnlijk een antwoord zoals: krokodillen, clowns of spinnen. Maar als ik dan nog een keer zou vragen: Waar ben je écht bang voor? Waar denk je dan aan?

Er zijn verschillende soorten angsten. Je hebt de angsten die we leren als kind, zoals de angst voor spinnen en we hebben de onderliggende angsten dit is bijvoorbeeld de angst om niet goed genoeg te zijn of misschien wel de bekendste, faalangst. Deze onderliggende angsten vormen vaak belemmeringen voor onze persoonlijke ontwikkeling en zijn een obstakel in het dagelijks leven.

Ga eens bij jezelf na wanneer er momenten waren dat je je liet belemmeren door een angst? Wat voelde je op dat moment?

Stress, buikpijn, hoofdpijn, spanningen, twijfel, onzekerheid…

Deze angsten kunnen zowel fysieke pijn als emotionele pijn veroorzaken en daar kun je aan onderdoor gaan. Als je de spanningen te hoog op laat lopen kun je ineens in een burn out terecht komen of er ontstaat een vicieuze cirkel waarbij je telkens tegen dezelfde problemen aanloopt en niet verder komt. Dit is niet gezond, maar toch laten we het gebeuren. We blijven deze pijn accepteren en geven de angst de ruimte, terwijl we er ook iets aan kunnen doen.

Denk maar zo, als je last hebt van je knie en de pijn verdwijnt niet ook al neem je genoeg rust, dan ga je naar de dokter. Je laat je behandelen aan die knie, maar als we het over angst hebben doen we er niks aan terwijl die angst ook pijn veroorzaakt.

We kiezen er nog steeds te vaak voor om ons te laten leiden door onze angsten. We moeten niet bang zijn voor andere of de omgeving, we moeten bang zijn om onszelf te verliezen, want dat is precies waar we mee bezig zijn. We vergeten dat we zelf de ruimte mogen nemen om fouten te maken en risico te nemen, want pas dan komen we verder.

Zonder fouten maken leer je niks.

Wat zou er gebeuren als je wel jouw mening zou geven in die vergadering? Of wat als je toch op het podium gaat staan en stotterend begint met je verhaal? Is het gênant, ja misschien wel. Is het pijnlijk? Pijnlijker dan het niet doen?! Sterf je als je fouten maakt? Nee! Natuurlijk sterf je niet. En bedenk eens wat het je kan opleveren. Je mag eindelijk je mening geven en mensen horen waar jij voor staat en dat doet ertoe! Alle begin is moeilijk, geef vooral aan dat het de eerste keer is en dat je het spannend vindt. Uit ervaring weet ik dat mensen daar respect voor hebben en er zijn mensen die dat niet hebben.

Ik mocht ooit presenteren voor alle directeuren van het schoolbestuur waar ik voor werk. Dat was de eerste keer dat ik voor die groep iets mocht vertellen. Ik was uit de klas gehaald om mijn verhaal te doen. Alles liep uit en ik was veel later aan de beurt dan afgesproken. Stond ik daar, gierend van de zenuwen, bang om iets doms te zeggen. Toch bleef ik staan, deed mijn verhaal en wist ook dat mijn zenuwen zichtbaar waren. Natuurlijk was het jammer dat ik niet als een geoliede machine vol zelfvertrouwen mijn verhaal deed, maar ik deed het wel. Na de presentatie zei mijn directeur: ‘Je was wel zenuwachtig hè!’. In zijn toon hoorde ik de afkeuring en het enige wat ik dacht was: ‘Natuurlijk ben ik zenuwachtig, ik wil het gewoon goed doen, maar dat jij daar zo afkeurend tegenover staat is nog erger.’

Wat mij betreft mag de angst er zijn, maar het moet je niet belemmeren. Mensen die niet het vermogen hebben om daar liefdevol mee om te gaan zijn het niet waard om in je leven te hebben. Het zegt meer over hen dan over jou!

Wat ik leerde van deze ervaring?

Ik leerde dat ik het spannend vond, maar ook erg stoer en leuk dat ik daar mocht presenteren. Mijn verhaal was misschien niet perfect, maar ik heb mezelf laten zien en dat is alles dat ik wilde. Ik hield mijn doelen klein, wist dat ik het eng vond, maar de kick die ik daarna voelde was alles waard!

Laat je niet belemmeren door angsten, want ze zullen er altijd zijn. Kies voor jezelf, jouw ontwikkeling is wat telt! En samen kunnen we de juiste mindset vinden om alle angsten te overwinnen, of in ieder geval kleiner te maken zodat ze je niet meer belemmeren!