Hobby’s:

Vroeger kreeg je de vriendenboekjes mee naar huis en vulde je vrolijk alle vragen in. En natuurlijk had je hobby’s. Voetballen, buiten spelen, winkelen, tekenen en skeeleren. Als je nu iemand vraagt naar zijn hobby kijken ze je aan alsof je gek geworden bent. Voor hobby’s hebben we geen tijd of we zeggen dat ons werk onze hobby is. Dit laatste is echt een trend onder millenials. Je doet het werk dat je leuk vindt en staat dagelijks echt met plezier op om vol energie naar je werk te gaan, toch?

Of is dit een oase die verdampt zodra we de winterdip in gaan of wanneer we toe zijn aan een vakantie om bij te komen van onze hobby…

Een oase komt tot stand wanneer we iets willen zien dat er eigenlijk niet is. Denk aan dat ene stripverhaal, toen je als hobby nog stipboeken lezen had, de tekenaar liet het personage uitgeput en uitgedroogd door de Sahara lopen op zoek naar water en de bewoonde wereld. Op dat moment ziet het personage het meertje en met zijn tong uit zijn mond, slepend door het warme zand rent hij naar het water. Eenmaal aangekomen bij het water wordt de tong met een grote zwier het water ingegooid en blijft er enkel zand over. De oase is verdwenen. De realiteit komt terug.

Onze realiteit moet ook terugkomen. Werk is werk. En werk kan superleuk zijn en je kan hier ook zeker energie uithalen en het met liefde doen, maar het is geen hobby.

Ik herhaal: Het is geen hobby!

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Een hobby is iets dat je graag doet naast je werk. Iets waarbij een ontspannen gevoel ontstaat en je even niet meer bezig bent met het werk. Kun je het je voorstellen, je komt thuis van je werk, je gaat koken, je eet en daardoor voel je je ontspannen of daarna ga je nog iets doen om te ontspannen. En natuurlijk hoeven we geen krampachtige hobby’s te bedenken, maar houdt het eens simpel. Wat doe jij om te ontspannen? En stel je dan voor dat je een vriendenboekje opent en bij de vraag hobby’s invult wat je doet om te ontspannen. Wat staat er dan?

Het is echt geen hogere wiskunde om in te zien dat je naast je dagelijkse werk of bezigheden, ik wil de huismoeders en vaders niet uitsluiten, iets doet waarvan je ontspant en dat een hobby kan noemen. En voor volwassen mensen zoals jij of ik hoeft dat echt geen buiten spelen, skeeleren of knutselen te zijn, maar iets simpels zoals een serie bingen, koken, eten, wijn drinken, borrelen. Laten we dat gewoon een hobby noemen, zodat we allemaal met een gerust hart kunnen ontspannen, naast het werk dat we leuk vinden natuurlijk.

Op die manier houd jij de balans, vind je de rust en blijft je energie op peil waardoor jij je werk nog beter kan doen!