Rust in het feestgedruis

In het tijdperk voordat we kinderen hadden vierden we altijd met een grote groep vrienden carnaval. Het hele huis lag een weekend lang vol met mensen, kleren, biertjes, borrelglaasjes, chips en worstenbrood. Ons appartement was een soort van uitvalsbasis en beginpunt van een weekend lang hossen en springen in het feestgedruis. Tegenwoordig ziet het carnavalsweekend er iets anders uit, ik zit bij een carnavalsvereniging en samen met 9 anderen pony’s (we noemen onszelf de Porseleine Pony’s) ga ik van vrijdag tot en met maandag de hort op.

De afgelopen 12 jaar deed ik dit met medicatie, dit jaar voor het eerst zonder medicatie en dat was voor mij wel even een dingetje. Het was namelijk ook de eerste keer dat ik zonder Paul en zonder medicatie het feestgedruis ging opzoeken. Dat voelde best wel alleen, ik was vooral bang om in paniek te raken, iedereen kwijt te zijn en te ontploffen. Vooral als er ook drank in het spel is heb je niet altijd grip op jezelf, althans dat had ik met medicatie.

Het was dus tijd voor een plan de campagne, ik moest uitvogelen hoe ik carnaval zonder medicatie ging overleven oftewel rust vinden in het feestgedruis!

En om die rust te vinden heb ik een aantal dingen voor mezelf ontdekt die ik graag met jou wil delen, want wellicht herken jij je hier wel in en wil jij ook de rust vinden in het feestgedruis.

Eén:

Het is oké als je het overweldigend vindt, want dat is het ook. Er zijn veel mensen, er is veel geluid, je kan eigenlijk niemand verstaan en de muziek helpt ook niet. Probeer daarom voor jezelf rust momenten te vinden in de dag. Ga op zoek naar een wc waar het rustig is en waar je niet met 10 mensen in de rij hoeft te staan, neem daar even de tijd om een glas water te drinken, want water is sowieso een goed idee.

Twee:

Als het gaat om een festival of carnaval dan sta je bijna de hele dag in het feestgedruis het is belangrijk dat je dan gaat eten. Een lege maag heeft nog nooit iemand geholpen, daarnaast is eten ook een mooi moment om even rustiger aan te doen. Ik neem meestal water of cola bij het eten zodat ik even een break heb van alle drank. Bij ons wordt carnaval vooral buiten gevierd, in de kroegen is het rond etenstijd nog leeg. Dit jaar stonden we daarom met pizza in de kroeg.

Drie:

Zorg dat je je vertrouwd voelt met de mensen waarmee je in het feestgedruis staat. Onze cv (carnavalsvereniging) bestaat pas 2 jaar, hiervoor kende ik een groot gedeelte van de pony’s nog niet. Dat was even schakelen. Dit jaar weet ik hoe het werkt, ik weet dat als we afspreken op een plek daar ook pony’s te vinden zijn. Daarnaast zitten er ook 3 goede vriendinnen waar ik op kan vertrouwen. Zij kennen mij al langer, zijn bekend met mijn ADD en brengen mij naar huis als ik in de greppel lig 😀

Vier:

Dit jaar heb ik voor het eerst oordoppen gebruikt. In eerste instantie leek het mij een goed idee om dit te doen voor mijn prikkelverwerking, maar toen ik een dag voor carnaval iemand met ernstige tinnitus sprak leek het mij sowieso verstandig om met oordoppen het feestgedruis in te gaan. En dat is me heel goed bevallen. Je hoort mensen goed tegen je praten en de muziek is gedempter en komt daardoor minder hard binnen. Ik had simpele oordoppen die je bij een gehoorwinkel of opticien vaak makkelijk kan kopen, voor de toekomst wil ik op maatgemaakte oordoppen.

Vijf:

Mijn conclusie dit jaar, zonder medicatie heb ik minder last van de drank. Ik heb dit jaar geen katers gehad en kon mezelf beter beheersen. Omdat carnaval 5 dagen duurt en je het wel een beetje vol wil houden is het handig om op tijd naar huis te gaan. Klinkt suf, maar zo is het wel en je mist er niks mee. Dus rond 12 uur naar je bedje strompelen is helemaal geen slecht idee. Je kan dan goed slapen en de volgende dag nog even lekker uitrusten en ontprikkelen zodat je weer het feestgedruis in kan gaan!

Tot slot:

Een van mijn coachees gaf aan dat ze moeilijk kon genieten van het feestgedruis met carnaval. Ze was al bezig met het volgende en leek niet in het moment te kunnen zijn. We hebben toen samen bedacht hoe ze meer in het nu kon zijn en een oefening waar wij op kwamen deel ik graag: Ga af en toe eens met je ogen dicht in het feestgedruis staan, adem een aantal keer diep in en uit en check in bij jezelf hoe jij je op dat moment voelt.

Ik heb het ook gedaan en hoewel het spannend is, geeft het ook rust en kun je meer genieten van het moment.

Dus nu allemaal op naar het feestgedruis, het festival seizoen komt er weer aan en die feestjes willen we natuurlijk niet missen!