Daar sta ik weer voor een nieuwe groep, ik voel de spanning in mijn buik en de gedachten tollen in mijn hoofd. Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Wat als ik het verkeerde vertel? Wat zullen ze dan wel niet van mij vinden? Ze zien vast aan mij dat ik dit nog niet zo lang doe!
Onzekerheid is iets waar ik al jaren last van heb en waarvan ik heb geaccepteerd dat ik er nog jaren last van ga hebben. Veel mensen met ADHD herkennen die onzekerheid, want als je al je hele leven niet binnen het normale past, maar dat het bij jou net even anders gaat, dan word je daar verdomd onzeker van!
Onzekerheid bij ADHD
Onzekerheid bij mensen met ADHD ontstaat vaak doordat ons brein anders werkt dan dat van anderen. We hebben sneller last van afleiding, moeite met plannen of missen details. Hierdoor kunnen we het gevoel krijgen dat we “niet goed genoeg zijn” of “altijd fouten maken,” wat flink op het zelfvertrouwen drukt. Vaak krijgen we op jonge leeftijd al kritiek op gedrag dat voor ons lastig te veranderen is, en we merken dat wat anderen vanzelfsprekend vinden, zoals op tijd komen of georganiseerd werken, ons veel energie kost.
Daarnaast vergelijken mensen met ADHD zich vaak met anderen, en dat kan de onzekerheid versterken. Als iets niet lukt, kan dat voelen als een bevestiging dat er iets “mis” is. Ook de onvoorspelbaarheid van ADHD speelt een rol: sommige dagen gaan dingen prima, terwijl op andere dagen alles tegen lijkt te zitten. Dat kan verwarrend en frustrerend zijn.
Hoe kun je omgaan met onzekerheid?
Deze vraag stel ik mezelf nog geregeld en de uitvoering blijft lastig, maar juist door te praten over jouw onzekerheid komen de onderliggende overtuigingen naar boven. Het is helpend als je weet hoe die onzekerheid is ontstaan.
Door in gesprek te gaan met een coach kunnen die overtuigingen gelinkt worden aan situaties uit het verleden. Zo werd mij vroeger vaak verteld dat het bij mij nooit eens “normaal” kon gaan. Jarenlang had ik het gevoel dat ik daardoor ook niet normaal was. Door hierover te praten heb ik geleerd om er vanuit een ander perspectief naar te kijken, namelijk “ik mag het op mijn manier doen, wat is dan mijn normaal”. Deze helpende gedachten neem ik mee naar de momenten dat ik me onzeker voel. Dan ga ik bij mezelf na, wat zou Vera doen? Hoe zou ik het het beste op MIJN manier kunnen doen?
Door een stukje terug te kijken naar het verleden en wat jij tijdens jouw jeugd hebt meegekregen kun je leren hoe de onzekerheid is ontstaan. Coaching kan je hierbij ondersteunen om er in de toekomst anders mee om te gaan, om het vanuit een ander perspectief te bekijken en ervan te leren.
Wellicht dat de onzekerheid niet helemaal verdwijnt, maar dat het je niet meer in zijn greep houdt en dat je de emotie eerder een plekje kan geven. Zodat je vol energie kan shinen en jezelf kan gaan laten zien!
En onthoudt goed dat mensen met ADHD juist heel veel sterke kanten hebben, zoals creativiteit, doorzettingsvermogen en een flinke dosis enthousiasme. Met de juiste ondersteuning, een positieve mindset en door te focussen op wat wél werkt, kunnen mensen met ADHD hun zelfvertrouwen opbouwen en hun onzekerheid stap voor stap verkleinen.
Wil jij ook jouw onzekerheid de baas worden? Stuur mijn een berichtje voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!