ADHD: Je ziet het niet aan de buitenkant, maar je voelt het wel aan de binnenkant. En dan met name het onoplettende type wordt vaak niet herkent. Mensen met dit type ADHD zijn vaak dromerig, chaotisch en reageren sneller vanuit emotie dan mensen zonder ADHD. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat je niet goed genoeg bent en dat je je aan moeten passen aan de maatschappij. Dit kan zwaar wegen, maar er zijn mogelijkheden om jouw ADHD kenmerken te accepteren en meer jezelf te zijn!
Het ADHD-gevoel: Iets klopt er niet…
Jarenlang voelde ik me anders, anders dan neurotypische mensen. Als leerkracht had ik veel empathie voor mijn leerlingen en met name degene met een neurodivers brein. Het leek wel of ik de kinderen met een autismespectrumstoornis en ADHD beter begreep. De frustratie en het machteloze gevoel kwamen mij bekend voor. Ook de reactie die deze kinderen gaven in voor hen lastige situaties deden mij denken en mijn eigen jeugd. Waarbij ik wegliep als het onrechtvaardig voelde, boos werd als er dingen veranderde en de frustratie die ik voelde als ik niet onder woorden kon brengen wat ik voelde. Ik was onzeker en huilde snel.
In mijn coachpraktijk hoor ik het ook vaak, coachees die aangeven dat ze het gevoel hebben anders te zijn. Dat anderen niet goed begrijpen wat ze voelen of wat er in hun hoofd gebeurt. Het is frustrerend als je dat probeert te veranderen. Als je het idee hebt dat jij je moet aanpassen aan de maatschappij.
Kenmerken van ADHD het onoplettende type
De kenmerken van iemand met ADHD type 1 (het onoplettende type) zijn veelal niet zichtbaar. Ze spelen zich af in het hoofd van de persoon met ADHD, zoals het dromerige, vergeetachtigheid, onzekerheid en de chaos in het hoofd. De prikkelverwerking verloopt anders. Zintuigelijke prikkels zijn vaak makkelijk te verklaren, maar ook van sociale situaties kunnen we overprikkeld raken en dat is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt.
Als je een kamer binnenkomt op een feestje en je kent maar een paar mensen dan kan dat overweldigend zijn. Iedereen neemt zijn eigen emoties mee naar zo’n feestje en voor degene met ADHD zijn dat allemaal prikkels die binnenkomen. Vervolgens moet je je verhouden ten opzichte van die mensen. Wat veel mensen met ADHD doen is verbloemen dat ze ADHD hebben, het maskeren. In een razendsnel tempo bedenken wat deze mensen leuk vinden om erbij te horen en als een kameleon passen we onszelf aan. Zo voorkomen we dat we gaan info dumpen of ons hele levensverhaal vertellen voordat we onszelf überhaupt hebben voorgesteld.
Dit alles, van prikkelverwerking tot maskeren kost veel energie. Hierdoor zijn mensen met ADHD vaak sneller moe of hebben ze vaak een vermoeid gevoel.
Een jaar geleden schreef ik een blog over weekendje weg naar Portugal voor een bruiloft van vrienden. Dat weekend kostte mij zoveel energie dat ik er lang van bij moest komen. Dit is frustrerend, omdat je weet dat andere mensen hier “gewoon” volop van kunnen genieten.
Hoe kun je omgaan met ADHD?
Stap 1:
De eerste stap is het accepteren van de ADHD en kenmerken die bij jou aanwezig zijn. Ga op onderzoek uit waar jij tegenaan loopt, waardoor vallen er bij jou blokjes uit je toren.
Stap 2:
Kijk hoe je om kan gaan met die kenmerken. Kun je de situaties waarin jij veel blokjes verliest beperken? Welke mogelijkheden zijn er? Wat kun je anders doen? Vaak vergeten we dat we een keuze hebben en dat we zelf invloed hebben op de situatie waar we in zitten. Door leiderschap te nemen over jouw leven kun je het aantal blokjes dat je verliest beperken.
Stap 3:
Onderzoek hoe jij jouw toren weer op kan bouwen. Wat kun jij doen om blokjes terug te plaatsen? Wat zijn jouw dopamineshotjes?
Stap 4:
Praat met jouw omgeving over jouw ADHD kenmerken. Deel waar je tegenaan loopt of waar je last van hebt. Vertel wat voor jou de sterkste prikkels zijn en waardoor je overweldigd raakt. En deel wat zij kunnen doen om jou hierin te ondersteunen!
Vind jij het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Of zie jij de mogelijkheden nog niet?
We kunnen dit ook samen doen in een coachingstraject doorlopen we samen de stappen waardoor jij (weer) leiderschap neemt over jouw ADHD!